Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Január 17. 18:56, kedd | Helyi

XIII. Egri csillagok Országos Tehetségkutató Rajzverseny 2017.01.14.

XIII. Egri csillagok Országos Tehetségkutató Rajzverseny 2017.01.14.

Iskolánk, az Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium ez évben 13. alkalommal rendezte meg az Egri csillagok országos tehetségkutató versenyt.

Az általános iskolák körében meghirdetett verseny alapvető célkitűzése, hogy Gárdonyi Géza nagyra becsült művét népszerűsítve a 13-14 éves korosztály tehetségeit fellelje. Fontos, hogy a gyerekek vizuális készsége, rajzi-művészi képességei napvilágot lássanak, hogy azután a középiskolánkba kerülve szaktanárok segíthessék fejlődésüket. Az Eventus vezetősége és tanárai elkötelezetten munkálkodnak a diákok fejlesztésén. Ennek a folyamatnak meghatározó, bemeneti pontja ez a verseny. Sőt, nem csupán a verseny, hiszen immár hagyománynak mondható a döntő előtt egy nappal megrendezésre kerülő szakmai foglalkozás (manuális animáció, stencil-art, frottázs és kézi szövés ) és az azt kiegészítő irodalomtörténeti előadás.

A megmérettetés két lépcsőfokán (1. forduló: beküldéses pályázat, 2. forduló: helyben végzett gyakorlati feladat) a híres regény borítótervét kellett elkészíteni. A választott jelenetek és figurák képi ábrázolásának eredetisége mellett a figurális elemek megoldása, a kompozíció és a használt rajzi/festészeti eszközök technikai színvonala, valamint a tipográfiai elemek megoldása voltak azok a szempontok, melyeket a zsűri szem előtt tartott. Ezek alapján idén több mint 70 pályázó közül 54 diák jutott tovább a 2. fordulóba, azaz a döntőbe. A döntő során pedig a szaktanárok véleményezése mellett a két meghívott zsűritag – Herczeg István Príma díjas grafikusművész és Kutas László szobrászművész, az egri Gárdonyi-szobor alkotója – választotta ki a díjazottakat. Az esemény rangját emelte, hogy Rázsi Botond Alpolgármester úr is részt vett a díjak átadásában.

Az idei évben a rendezvényünk támogatói voltak: MKB Bank, Eger Város Önkormányzata, Eger Televízió, Heves Megyei Hírlap, Szuper Infó, Szent István Rádió, Pizza Factory Kft..

1. helyezett:
Jaskó Emese (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Sárospatak)

2. helyezett:
Nyers Dániel (IV. Béla Katolikus Általános Iskola és AMI - Jászfényszaru)

3. helyezett:
Markó Réka (Mezőkövesdi Általános Iskola és AMI, Szent Imre Tagiskola - Mezőkövesd)

Különdíj:
Zibák Fanni Kíra
(Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola - Dorog)

Kónya Kata
(Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola - Dorog)

Oláh Julietta
(Aba Sámuel Általános Iskola és AMI - Kazár)

Horváth Titanilla
(Richter Gedeon Általános Iskola, Ecséd)

Vándorserleg (ami a legtöbb versenyzőt felkészítő iskolának jár):
Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola

A szellemi teljesítményt oklevéllel és tárgynyereményekkel is jutalmaztuk, köszönhetően a rendezvény támogatójának, az MKB Bank egri fiókjának. Így tablet-et, hordozható hangszórót, okos-órát, valamint könyveket ajándékozhattunk a nyerteseknek. A díjak átadására Az iskola Id. Süllős Gyula Rajz- és Kiállító termében került sor. Ugyanitt mindkét forduló alkotásait bemutató kiállítás is megtekinthető 2017.01.17-31-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.