Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vécsey: Oroszország nyitott a kapcsolatok fejlesztésére Magyarországgal

Vécsey: Oroszország nyitott a kapcsolatok fejlesztésére Magyarországgal

Oroszországban nyitottak a kapcsolatok fejlesztésére, most Magyarországon a sor - összegezte pénteken kétnapos moszkvai tárgyalásait Vécsey László, az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-orosz baráti tagozatának vezetője. Az általa vezetett küldöttség arról tájékozódott az orosz parlament mindkét házában, hogy a kétoldalú kapcsolatok mely pontjait lehet erősíteni - nyilatkozta a Fidesz politikusa.

Vécsey László kiemelte: találkozóikon orosz vendéglátóik elmondták, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatokat rendezettnek tekintik. Érezhetően lökést adott a kapcsolatépítésnek orosz oldalon is Vlagyimir Putyin államfő és Orbán Viktor kormányfő januári találkozója - tette hozzá a magyar küldöttség vezetője.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy minden találkozón nagy fogadókészséget tapasztaltak arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat pragmatikusan közelítsék meg, s építsék azokat - mondta Vécsey László.

A delegációt, - amelynek tagja volt Józsa István MSZP-s képviselő, a tagozat alelnöke és Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, valamint Kovács János, az Országgyűlés külügyi igazgatóságának tanácsadója - fogadta Szergej Zseleznyak, az Állami Duma (alsóház) alelnöke és Mihail Margelov, a Szövetségi Tanács (felsőház) külügyi bizottságának elnöke.

A magyar-orosz baráti tagozat küldöttsége a duma külügyi, foglalkoztatás- és szociálpolitikai, valamint gazdasági bizottságának az elnökeivel is tárgyalt. Partnereik hangsúlyozták, hogy nincsenek jelentős problémák a két ország között, és Magyarország, valamint az orosz régiók közötti kapcsolatok építését szorgalmazták.

Ágh Péter példaként említette, hogy az utóbbi időben érzékelhetően megélénkült az érdeklődés Szombathely testvérvárosa, Joskar-Ola, a Volga mentén található Mari Köztársaság székhelye részéről.

Az IPU magyar-orosz baráti tagozatának tagjai elmondták, hogy látogatásukkal a magyar-orosz parlamenti kapcsolatokban az utóbbi években keletkezett űrt próbálták kitölteni.

A küldöttség megerősítette Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének meghívását Szergej Zseleznyak részére, és meghívta a duma orosz-magyar baráti tagozatát magyarországi látogatásra.

Vécsey László elmondta, hogy érvényes meghívása van Magyarországra Szergej Nariskinnak, a duma elnökének és Valentyina Matvijenkónak, a Szövetségi Tanács elnökasszonyának. A magyar politikusok úgy látják, hogy Szergej Zseleznyak látogatása az idén megvalósulhat, s van esély arra, hogy jövőre az orosz törvényhozás alsó- és felsőházi elnökei is ellátogassanak Magyarországra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.