Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. November 24. 18:29, csütörtök | Helyi

Variációk csalásra

Variációk csalásra

A karácsony előtti időszak fokozott óvatosságra int, mert a csalók is karácsonyra készülnek, szükségük van pénzre!

Potenciális célcsoport az idősek, akiknél különböző ürügyekre hivatkozva váratlanul idegenek jelennek meg. Hivatkoznak közmű szolgáltatóra, hogy a kiszemelt áldozatnak túlfizetése van, amit ők kézbesítenek, de csak húszezresük van, vissza kellene adni belőle, gázórát, villanyórát ellenőriznek, hamist pénzt jöttek ellenőrizni, adományt, hagymát, burgonyát, némi segélyt hoztak, vasat, egyéb hulladékot vásárolnak, segítséget, vagy egy pohár vizet kérnek, rosszullétet színlelnek, különböző termékekkel házalnak. A cél az, hogy beengedjék őket a lakásba, a jelenlétükben a sértett elővegye a pénztárcáját, kifigyeljék a pénz tárolási helyét, eltereljék a figyelmét és egy alkalmas pillanatban meglopják. A helyzet azért is veszélyes, mert míg a lakásban tartózkodnak, gyorsan felmérik azt is, milyen értékek vannak még, amiért esetleg később érdemes visszatérni.

Ne feledjék, ne engedjenek be idegeneket a lakásba, tájékoztassák erről idős hozzátartozóikat is!

A módszert tovább fejlesztve megjelentek azok a csalók, akik a potenciális áldozatot a lakásán való megjelenés előtt felhívták telefonon és bejelentették, hogy fognak jönni ellenőrizni, adományt átadni stb, vagy pedig a sértett unokájára hivatkozva igyekeztek pénzt kicsalni.

Bármilyen ürüggyel jelentkeznek idegenek, hívjanak segítséget, olyan rokont, ismerőst, szomszédot, akiben megbízhatnak és, aki rövid időn belül a helyszínre tud érni, hogy ne legyenek egyedül a váratlanul jelentkező idegenekkel! Ha unokára, rokonra hivatkoznak, ellenőrizzék le azzal, hogy felhívják az unokát, rokont vagy a hozzátartozókat! Kérjenek segítséget a Rendőrségtől!


A Rendőrség ingyenesen hívható száma:
112
A legújabban alkalmazott módszerekkel már nem csak az idősek veszélyeztetettek, hanem minden korosztály.

Az elkövetők telefonon keresztül értesítik a sértettet, hogy nyert egy bizonyos összeget valamelyik nagyobb telefonos vagy egyéb gazdasági társaságtól, de ahhoz, hogy a nyereményt átvehesse, az általuk meghatározottak szerint egy bizonyos összeget, vagy összegeket fel kell tölteni egy számlára vagy telefon kártyára. Olyan is előfordult, hogy a „nyertesnek” sms üzenetben kellett küldeni egy a telefonáló által megadott kódot, valamint egy számot, ami tulajdonképpen a sértett által elutalt pénz összege volt.

Feltételezzük, hogy a csalók nem minden próbálkozása vezetett eredményre, és az is elképzelhető, hogy akit kár ért, azok sem tettek mindannyian feljelentést a Rendőrségen.

Kérjük, aki kapott hasonló hívást, függetlenül attól, hogy a csalónak sikerült-e megtévesztenie, mentse el a hívást és értesítse a Rendőrséget!

Javasoljuk, ha hasonló hívást kapnak, ellenőrizzék vissza! Érdeklődjenek annak a telefonszámán, vagy üzletében, irodájában, akinek a nevében a csalók telefonáltak!

Ne feledje! Semmilyen nyeremény nem érkezik, nem kapható ilyen módon!

Telefonon semmilyen adatát ne adja meg az ismeretlen telefonálónak, hiszen bárki, bármilyen hivatalos személynek, vagy cég képviselőjének kiadhatja magát!

Nyeremény hírét hozó e-mail érkezése esetén is legyen óvatos!

E-mail-ben se közölje senkivel sem a számla számát, sem a pin kódját és ne utaljon pénzt az ismeretlen által megadott számlára, vagy telefonszámra! Sem a pénzintézetek sem más szolgáltatók nem szokták ezt kérni!

Ha mégis bűncselekmény történne a sérelmére, kérjük azonnal értesítse a Rendőrséget az ingyenes segélyhívó számán: 112

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén