Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Várat magára az e-recept

Várat magára az e-recept

Évek óta ígérik, de még most sem tudni, mikor vezetik be Magyarországon az elektronikus receptet. A vénytenderből úgy tűnik: jövőre még biztosan nem, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis 2014-re szinte pontosan az idei évivel megegyező számú, 258,6 millió papír alapú recept beszerzésére írt ki eljárást - írja a Világgazdaság.

„Az e-recept bevezetésére szolgáló projektek kidolgozása folyamatban van. Részletes felvilágosítást a bevezetés és működtetés technikai lépéseinek véglegesítése után tudunk adni.” A szaktárca ezzel válaszolt az e-recept bevezetésére vonatkozó kérdésekre, amit azért tett fel a lap, hogy megtudja: az évek óta hallható ígéretek után 2014-ben felváltja-e, legalább részben a papír alapú vényeket az elektronikus recept.

Ha a hivatalos válaszból nem lenne nyilvánvaló, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár októberben kihirdetett vénytenderéből egyértelmű, hogy az e-recept jövőre is legfeljebb modellkísérletben képzelhető el. Az OEP ugyanis 2014-re szinte pontosan az idei évivel megegyező számú, 258,6 millió papír alapú recept beszerzésére írt ki eljárást.

A korábbi években havonta 20–22 millió, az utóbbi két esztendőben már átlagosan 26 millió vény fogyott havonta (aminek az a legfőbb oka, hogy egy receptre csak egy orvosságot lehet felírni, azt is csak egy hónapra). 2009-ben 254,5, 2010-ben 240, 2011-ben 263,3, tavaly már 318 millió forintot költött az OEP vénybeszerzésre. Idén szintén enyhén nő a költés: októberig már 275,7 millió forintot utalt át az egészségbiztosító a recepteket szállító Szenzor Kft.-nek.

Rövid távon ennél lényegesen nagyobb kiadás, körülbelül egymilliárd forint az e-recept bevezetéséhez szükséges informatikai háttér kialakítása, ami már középtávon megtérül. Nem csak azért, mert nem kell papírreceptekre költeni, de úgy is, hogy ezzel elkerülhetők a tévesztések, átláthatóbbá válik, melyik orvos mit rendelt, melyik beteg mit váltott ki. Ráadásul már hónapokkal ezelőtt bejelentették, hogy uniós forrásból rendelkezése áll a szükséges forrás, az egészségbiztosító informatikai fejlesztésére fordítható 3 milliárd forintos keretben ez bőven benne van.

Az e-recept, amit ugyanúgy az orvos „ír fel”, de az bármely patikában lekérdezhető, kevés országban váltotta fel a hagyományos vényeket. Romániában az egészségbiztosító 2012 nyarán indította útjára az e-receptfelírással kapcsolatos projektjét, és már ez év januárjára megtörtént az átállás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk