Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Március 18. 09:41, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Varsói amerikai nagykövet: készen állunk megvédeni szövetségeseinket

Ukrán válság - Varsói amerikai nagykövet: készen állunk megvédeni szövetségeseinket

Patriot rakétarendszer.

Veszélyt jelent az orosz Iszkander rakéták átcsoportosítása Kalinyingrád térségébe; fontos megmutatni Oroszországnak, hogy a NATO-szövetségesek készek egymás védelmére kélni - közölte Stephen Mull, az Egyesült Államok varsói nagykövete.

Mull a Varsói Egyetemen kedd este egy találkozó alkalmával mondta ezt, válaszolva a diákok azzal kapcsolatos kérdésére, amelyek az orosz Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakéták kedden bejelentett átcsoportosítására vonatkoznak a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre. A találkozóról az TVN24 lengyel hírtelevízió közölt beszámolót.
A nagykövet az orosz átcsoportosítást „fenyegetésnek” minősítette. Úgy értékelte, Lengyelország „inkább defenzív módon” reagált az ukrán válságra. Rámutatott: az európai célpontokra irányított orosz rakéták telepítése nem újdonság, a hidegháború idején a Nyugatnak ugyanezzel a kihívással kellett szembenéznie.
A diplomata hangsúlyozta, a NATO-nak most ugyanúgy kell reagálnia, mint ezt annak idején tette. „Ki kell mondanunk: ha szükség lesz rá, készen állunk szövetségeseink védelmére kelni. Ez azt jelenti, hogy rakétákat - Patriotokat - telepítünk,” jelentette ki. Mull ezzel arra utalt, hogy március végén, az Atlantic Resolve fedőnevű NATO-hadgyakorlat keretében közepes hatótávolságú amerikai Patriot rakétarendszereket csoportosítanak át Lengyelországba.
Mull ugyanakkor hangsúlyozta, az ukrán válságot nem katonai úton kell megoldani, a nyomást szankciók révén kell gyakorolni Oroszországra. „Biztosítom magukat, hogy a probléma nem katonai úton rendeződik, diplomáciai megoldásnak kell születnie” - tette hozzá az amerikai nagykövet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).