Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Augusztus 24. 19:01, szerda | Helyi
Forrás: Polgármesteri hivatal

ÚJRA SZOMJAT OLT A SZOMJÚSÁG CÍMŰ KÖZTÉRI ALKOTÁS

ÚJRA SZOMJAT OLT A SZOMJÚSÁG CÍMŰ KÖZTÉRI ALKOTÁS

Ismét van víz a Magyar-Lengyel Barátság lépcsője (Domus lépcső) aljában található, Szomjúság című, térdelő női alakot ábrázoló szobornál.

Az alkotás ivóvizet ad, így itt - számos közintézmény és az egri autóbusz állomás közelében - bárki oltatja a szomját. Az alkotást és a kutat a Heves Megyei Vízmű Zrt. fogadta örökbe, a virágtartót a Városgondozás Eger Kft. gondozza.

- Fontos, hogy Eger közterei igényesek legyenek és az ott elhelyezett alkotások méltó állapotban szolgálják a város közönségét. Ezt nem csupán önkormányzati feladatnak tartom, ezért nagyon fontos és örömteli dolog, hogy időről időre jelentkeznek olyan helyi szereplők, akik a város mellé és jó, helyi ügyek mellé állnak – fogalmazott a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Habis László polgármester.

- A napokban volt egy olyan sajtómegkeresésünk, amely azt firtatta, hogy miután az ivókút nem működik, ennek a csodálatos szobornak a funkciója csak részben érvényesül. A válaszban úgy fogalmaztam: örömmel vennénk, ha egy szervezet, vagy vállalkozás örökbe fogadná ezt a műalkotást, gondoskodna arról, hogy a mindennapokban megfelelően szolgálja Eger városát. Örömömre szolgált, hogy alig néhány nap elteltével Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű Igazgatóságának elnöke megkeresett és jelezte, hogy készek erre. A Vízmű egyfajta társadalmi szerepvállalás keretében most is tesz azért, hogy Eger közterületei méltóak legyenek. 2014-ben, viszonylag jelentős beruházással, igényes kivitelben készült el a Magyar-Lengyel Barátság lépcsője, s a mostani, partneri együttműködésnek köszönhetően már rendben van ez a szobor is. Miközben igen nagy beruházásokon dolgozunk, folyamatosan szeretnénk több, apró lépést is tenni azért, hogy a városunk szépsége valóban áthassa a mindennapjainkat – tette hozzá a városvezető.

A műalkotást létrehozó Király Róbert szobrászművész úgy fogalmazott: „minden szobor születését hosszú évekig történő lelki gyötrődés-vívódás előzi meg. A Szomjúság című szobrot az a belső igény hozta létre bennem, amit most Áder János köztársasági elnök úr fáradhatatlanul próbál a világgal elhitetni, hogy megpróbáljuk megmenteni az ivóvizet, egyáltalán a vizet. Erről az üzenetről szól ez az alkotásom.”

Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű Zrt. Igazgatóságának elnöke elmondta: a műalkotás és a kút helyzetéről értesülve helyszíni vizsgálatot követően döntöttek az örökbefogadás mellett, miután a cég legfontosabb és legszebb feladata a lakosság ivóvízzel való ellátása.

- „A szobor méltóképpen képviseli a Szomjúság gondolatát és az ivóvíz fontosságát, így nem volt kérdés, hogy mit tegyünk. Úgy gondoskodunk majd a szoborról, mint egy örökbe fogadott, szótlan lányunkról” – mondta az elnök. Hozzátette: azt kéri mindenkitől, aki arra jár, hogy hasonló szeretettel tekintsen a kútra és az alkotásra, hiszen ez a dolog csak akkor működik, ha a nagyközönség is megbecsüli a létrehozott és működővé tett értékeket.

Mint elhangzott, a szobor jó állapotban volt, de komoly tisztításra, mosásra volt szükség. A Vízmű szakemberei egy impozáns csapot szereltek fel a kútra és kicserélték a vízgépészeti szerelvényeket, így hosszú időre biztosított az, hogy az alkotásnál bárki olthassa a szomját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt