Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Augusztus 19. 10:59, péntek | Helyi
Forrás: Polgármesteri hivatal

ÚJ ÓVODÁK ÉPÜLNEK EGERBEN ÉS KORSZERŰSÍTJÜK INTÉZMÉNYI KONYHÁINKAT IS

ÚJ ÓVODÁK ÉPÜLNEK EGERBEN ÉS KORSZERŰSÍTJÜK INTÉZMÉNYI KONYHÁINKAT IS

Noha a városházi vonatkozású sajtóesemények szintjén uborkaszezonnak tűnhet az idei július-augusztus, a háttérben nagy munkát végzünk:

Habis László polgármester eddig öt támogatási szerződést írt alá, melyek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program fejlesztéseihez kapcsolódnak. Most elérkeztünk újabb három kontraktus megkötéséhez, melynek értelmében két új óvodát épít Eger, valamint jelentős eszközbeszerzéssel segíti a már meglévő gyermekintézményekben működő konyhákat. A TOP-forrásból tervezett beruházások és beszerzések összértéke 665 millió Ft, a finanszírozásáról szóló szerződést a napokban látta el kézjegyével Eger polgármestere és a Magyar Államkincstár képviseletében Zay Ferenc igazgató.

Információink szerint Eger nagyon jól teljesít: az országban már támogatási szerződéssel rendelkező TOP-programok jelentős hányada egri. Az augusztus 12-én aláírt kontraktusokban három újabb fejlesztési cél szerepel.

Egerben minden szeptemberben kb. 17 ezer gyermek és fiatal indul útnak, közülük 2 ezer gyermek óvodás. Az elmúlt években megújítottuk óvodáink működési rendszerét, s a szülőknek nyújtottunk segítséget azzal, hogy 6-ról 4 hétre rövidítettük az óvodai nyári szünetet. Az egri családok számos óvodai nevelési programból választhatnak városszerte. A lajosvárosi bölcsődét 2012-ben újítottuk fel, így a déli városrészben egy minden követelménynek megfelelő gyermekintézményt hoztunk létre. Az elmúlt években a másik három egri bölcsőde újult meg, összesen 400 millió Ft felhasználásával, melyből 50 millió Ft-ot Eger Önkormányzata biztosított. Ezekben az intézményekben 212 megújított férőhellyel várjuk az egri kisgyermekeket. Büszkék lehetünk arra, hogy egri munkatársaink az intézményekben olyan légkört teremtenek, ahová a szülők könnyű szívvel viszik a kicsiket.

Örömmel jelentjük be, hogy a korábbi évek folyamatos fejlesztését követően az elkezdett munkát a gyermekes családok érdekében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból folytatjuk: Egerben két új óvoda épül a következő években.

A „Pozsonyi utcai óvoda építése” (TOP-6.2.1-15-EG1-2016-00001.)

Az elszámolható költség és a támogatás összege: 391 millió 500 ezer Ft

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2018. július 31.

A program konkrét célkitűzése, hogy a Pozsonyi utca és Ifjúság utca sarkán található területen egy új, teljes körűen akadálymentes óvodát építsünk. A beruházással egy korszerű, ésszerűen kialakított, 4 csoportszobával rendelkező és 100 egri gyermeket befogadó épület kialakítása a cél. A csoportszobák mellett az épületben iroda, szociális helyiségek és udvar kialakítása szerepel a tervben. A Pozsonyi utcai új óvodaépület az Eger, Köztársaság téren elhelyezkedő Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodáját váltja majd ki, illetve az óvodai körzet székhelye, s így az óvodai vezetés is ide kerül át a jelenlegi Ney Ferenc Óvodából (Ifjúság u. 7-9.). Emiatt is szükséges az alapvető óvodai funkcióval összefüggő helyiségeken felül többlet irodák és szociális helyiségek kialakítása. Az intézményben az óvodai étkeztetést ellátó melegítőkonyhát tervezünk, az ehhez szükséges kiszolgáló helyiségekkel.

Az épület fűtését kondenzációs gázkazán biztosítja, a tetőre a létesítmény melegvíz-ellátásáért felelős napkollektorokat telepítenek. Téli időszakban „előnykapcsolással” történik a használati melegvíz-termelés a kazánnal, nyári időszakban, főként a kevésbé napos időszakokban elektromos fűtőbetét-rásegítéssel történik majd a melegvíz előállítása. Az irodahelyiségek és a melegítőkonyha klimatizált lesz.

Az udvaron tanúsítvánnyal rendelkező játszóeszközök, árnyékolóval védett homokozó, pihenő padok és asztalok kapnak helyet. A játszóeszközök környezetében gumiburkolatú felületeket alakítanak ki, valamint az óvoda sportolásra alkalmas, rekortán burkolatú területtel is rendelkezik majd. A játszóudvart füvesítéssel, fák és más növények telepítésével teszik otthonossá, továbbá a teljes területet biztonságos kerítés zárja majd le.

„Kertész utcai óvoda építése” (TOP-6.2.1-15-EG1-2016-00002.)

A projekt elszámolható költsége és a támogatás összege: 391 millió 500 ezer Ft

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2018. július 31.

A Kertész utca 100. szám alatt egy új, 4 csoportnak otthont adó, 100 gyermek fogadására alkalmas intézményt hozunk létre, irodával, szociális helyiségekkel és udvarral. A program fő célja az, hogy a 3-6 éves gyermekek óvodai elhelyezésének biztosításával támogassa a kisgyermekes szülők munkavállalását, segítse a családok mindennapjait.

Az az óvoda funkción felül az új, teljes körűen akadálymentes épületben alakítják ki a belvárosi óvodák székhelyét, így az óvodavezetés a jelenlegi Szivárvány Óvodából ide költözik, az ehhez szükséges helyiségekkel és funkciókkal. Mindemellett az újonnan épülő óvodában az óvodai étkeztetést ellátó, klimatizált melegítőkonyhát is kialakítunk.

Az új Kertész úti óvoda működéséhez szükséges eszközbeszerzés nem csupán a vonatkozó miniszteri rendeletben előírt kötelező, azaz minimális tartalmat jelenti, hanem azon felül a gyermekek nevelésére irányuló feladatokkal összefüggő informatikai eszközöket is vásárolunk.

Az új épület hőellátását energiatakarékos, földgáz üzemű fűtési rendszerrel oldjuk meg, megvizsgálva a rendszer megújuló energia felhasználásával történő kiegészítését is. A tervekben a melegvíz-ellátására gázüzemű kazán szerepel, napkollektoros kiegészítéssel. Az állandó jelleggel használt helyiségeket és a melegítőkonyhát klímával látjuk el, s a konyhában hő visszanyerő rendszerű szellőzőt építünk ki. A zárt, kertészetileg rendezett játszóudvar sportolásra alkalmas, rekortán felületet kínál majd a gyermekeknek. Az épület fő megközelítése, bejárata a Kertész út felől történik, a szükséges parkolóhelyeket közterületen alakítjuk ki. Lehetőség lesz ugyanakkor „hátsó megközelítésre” is, a Tittel Pál utca felől, ahol szintén lesznek parkolók.

„Családbarát óvodai közszolgáltatások fejlesztése Egerben”

(TOP-6.2.1-15-EG1-2016-00004.)

A projekt elszámolható költsége és a támogatás összege: 5 millió Ft

Tervezett fizikai befejezés: 2017. január 31.

A projekt konkrét célkitűzése három egri gyermekintézmény, a Szivárvány Óvoda Eszterlánc Tagóvodája; Benedek Elek Óvoda OVI-VÁR Tagóvodája és a Ney Ferenc Óvoda Gyermekkert Tagóvodájának konyhai eszközfejlesztése, az alábbiak szerint:

- Eszterlánc Tagóvoda: 200 literes gázüzemű főzőüst, 6 tálcás kombi sütő és hőszigetelt ételszállító láda beszerzése

- OVI-VÁR Tagóvoda: 300 liter kapacitású gázüzemű főzőüst beszerzése

- Gyermekkert Tagóvoda: 200 literes gázüzemű főzőüst és hőszigetelt ételszállító láda beszerzése

A program célja a 3 és 6 év közötti gyermeket nevelő egri családok segítése, hozzájárulás a munkaerőpiacra való visszatéréshez, s egyben a gyermekek óvodai elhelyezésének, ellátásának fejlesztése. Eger Önkormányzata az előző években is rendszerelvűen fejlesztette óvodáit. A mostani eszközbeszerzéssel biztosítjuk azt, hogy az érintett tagóvodák hosszú távon is modern, korszerűen felszerelt és ésszerűen kialakított egységként fogadhassák a kisgyermekeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával