Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 27. 19:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Új madárfaj, kis geze bukkant fel Magyarországon

Új madárfaj, kis geze bukkant fel Magyarországon

Hazánkban eddig nem látott madárfaj, egy kis geze akadt hálóba hétfőn a hortobágyi halastavon működő Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson - közölte az MTI-vel Szilágyi Attila, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa, aki "nagy madártani szenzációnak" nevezte az eseményt.

Szilágyi Attila tájékoztatása szerint az úgynevezett CES madárgyűrűzési program keretében a tavaszi madárállomány monitorozását végezték a szakemberek az állomás területén felállított függönyhálók segítségével. A délelőtti órákban egy kis geze (Iduna caligata, korábbi nevén Hippolais caligata) akadt a hálóba. Ennek a fajnak ez az első magyarországi adata.
A kis geze Európában csak Oroszország területén, illetve újabban Finnországban fészkel. A költőterülete Közép-Ázsiában van, Kazahsztánra, Nyugat-Kínára és Szibéria középső, valamint déli területére terjed ki. Telelőterülete az indiai szubkontinensen található. A madár a nyílt területek közé beékelődő bozótosok, leginkább rekettye- és törpefüzes élőhelyeinek lakója. A faj állománya stabil, elterjedési területe nyugat-északnyugat felé terjeszkedik, ennek kapcsán 2000 óta Finnország déli felén több helyen is észlelték a fészkelését. Azóta ott mintegy 20-30 pár fészkeléséről tudnak.
Európa középső és nyugati részére rendkívül ritka esetben vetődik el a madár. A Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson befogott és meggyűrűzött példány egy elkóborolt egyed, amely talán tavaly kikelt fiatal madár lehet. Egyes fiatal példányokra jellemző, hogy nem a megszokott, Ázsiát keresztülszelő vonulási útvonalon, hanem arról letérve, más úton próbálnak eljutni a telelőhelyek felé. Ez a kis geze talán a tavaszi vonulása során éppen próbált visszajutni az északkelet-európai költőterülete felé, amikor a szakemberek befogták - vélte Szilágyi Attila.
A szakember szerint a madár meghatározása nem egyszerű feladat. Jellegzetességei inkább csak az avatott szemek számára láthatóak. A madár lábujjai sötétbarnák, míg a láb többi része világosabb, barna színezetű. Erre utal a madár angol neve: booted warbler, azaz "csizmás poszáta".
A Hortobágyi Vonuláskutató Állomás a Hortobágy-halastavi tanösvény területén található. A gyűrűzési alkalmak, bemutatók a tanösvényre váltott belépőkártyával szabadon látogathatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk