Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 18. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tulipánra hasonlított a félmilliárd éve élt állat

Tulipánra hasonlított a félmilliárd éve élt állat

Tulipánra hasonlított az a félmilliárd éve élt tengeri állat, amelynek fosszíliáit Kínában, Jünann (Yunann) tartományban fedezték fel.

A Hszieni (Xian) Egyetem paleontológusai vizsgálataikról a Scientific Report online folyóiratában számoltak be.
A fura tengeri teremtmény, a Cotyledion tylodes 520 millió éve, a kambriumi robbanás idején jelent meg, tehát abban az időszakban, amelyet a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek földtörténeti viszonylatban hirtelen felbukkanása jellemez. Ekkor jelentek meg olyan bizarr teremtmények is, mint az Amalocaris nevű óriásrák, amelynek testhossza elérhette az 1,8 métert, komplex szemeit pedig 3000 apró lencse alkotta. Ekkor tűntek fel az 50 végtaggal rendelkező ízeltlábúak is, amelyek a tengerfenék lakói voltak a mai Kanada területén - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescience.com/26342-ancient-flower-animal.html).
A Cotyledion tylodest már korábban is vizsgálták, az 1999-ben felfedezett tengeri állatot azonban kezdetben a csalánozók (Cnidaria) rendszertani törzséhez sorolták. A kínai lelőhelyen felfedezett több száz egyed felfedezése tette lehetővé a paleontológusoknak, hogy részletesen elemezzék a tengeri tulipánt.
A kínai kutatók Csejfej Cang (Zhifei Zhang) vezetésével összesen 418 egyedet vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tulipánszerű állat "nyelével" a tengerfenékhez tapadt. Belső szervei a "kehelyben" helyezkedtek el; a szűrve táplálkozók közé tartozott. U-alakú béltraktus kötötte össze az egymás mellett elhelyezkedő száj- és végbélnyílást, amelyeket tapogatókból álló koszorú vett körül.
A béltraktus alapján a paleontológusok úgy ítélték meg, hogy a nyelesférgek (Entroprocta) korai képviselőjéről van szó. Míg a jelenlegi nyelesférgek parányiak, méretük 0,1-7 milliméter, a kora entroprocta egyedei akár 8-56 milliméteres hosszt is elérték.
A Cotyledion tylodes másik jellegzetessége, amely megkülönbözteti távoli utódaitól, hogy "kelyhét" megkeményedett apró kidudorodások, szkleritek borították. Ezek a képződmények a korai nyelesférgeket védő külső váz elemei lehettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.