Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 06. 14:13, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Trafik - Nincs lehetőség ügyészségi jogorvoslatra a főügyészség vizsgálata szerint

Trafik - Nincs lehetőség ügyészségi jogorvoslatra a főügyészség vizsgálata szerint

A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére vonatkozó jogszabályok nem jogosítják fel az ügyészt arra, hogy a nyilvános pályázat kiírására, elbírálására, a koncessziós szerződés megkötésére vonatkozó miniszteri döntéssel szemben pert indítson, vagy azzal szemben jogorvoslatot terjesszen elő - közölte az MTI megkeresésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Bagoly Bettina emlékeztetett: a Fővárosi Főügyészséghez szinte minden megyéből érkeztek a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság koncessziós szerződéssel történő átengedéséről kiírt pályázatot érintő kérelmek. A kérelmezők részben az ügyészség közérdekvédelmi feladatkörébe tartozó intézkedések megtételét is kezdeményezték. A kérelmek tárgya az volt, hogy az ügyészség vizsgálja meg a pályázati eljárás törvényességét.
A Fővárosi Főügyészség a közérdekvédelmi hatáskör keretei között az vizsgálta, hogy a pályázatok ügyében döntést hozó miniszter eljárására kiterjed-e az ügyészi törvényességi ellenőrzési hatáskör, a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről rendelkező törvények biztosítanak-e az ügyész számára hatáskört, hogy a miniszter döntését a bíróság előtt megtámadja, valamint hogy a közérdekben okozott sérelem okán fennáll-e az ügyész szerződések megtámadására biztosított keresetindítási joga.
A Fővárosi Főügyészség ezt megvizsgálva arra jutott, hogy a dohánytermék-kiskereskedelemi jogának átengedésekor a miniszter a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás körébe tartozó döntést hozott. A gazdálkodás körében meghozott döntés nem tartozik az ügyészségről szóló törvényben meghatározott ügyészi törvényességi ellenőrzési hatáskörbe - szögezte le a szóvivő.
Megállapították azt is, hogy a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére vonatkozó jogszabályok nem jogosítják fel az ügyészt arra, hogy a nyilvános pályázat kiírására, elbírálására, a koncessziós szerződés megkötésére vonatkozó miniszteri döntéssel szemben pert indítson, vagy azzal szemben jogorvoslatot terjesszen elő.
Bagoly Bettina hozzátette: a jelen esetben az ügyész nem tud eredményesen közérdekű keresetet sem előterjeszteni. Ennek oka, hogy az irányadó bírói gyakorlat szerint, csak a jogszabályban előírt kötelező pályázati eljárás mellőzése teszi a szerződést jogszabályba ütközővé, a pályázati eljárást azonban ebben az esetben lefolytatták. A pályázati szabályok megsértése - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - nem eredményezi a szerződés semmisségét - mutatott rá.
A főügyészség a vizsgálatának eredményéről értesítette a kérelmezőket, akik a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet terjeszthetnek elő a Legfőbb Ügyészségen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;