Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2020. November 17. 18:44, kedd | PR
Forrás: (x)

Tőzsde alapok: Tőzsdéről érthetően

Tőzsde alapok: Tőzsdéről érthetően

A tőzsdén nagyon lehet kaszálni, de nagyot is lehet bukni! Te is hallottad már ezt a mondatot? Ennek a mondatnak minden szava igaz, ha nem értesz a tőzsdéhez.

Ugyanis, akkor egy kaszinónak fogod tekinteni, ami hol szerencsét, hol bosszúságot hoz. Ha viszont megérted a működését, szép hozamokat érhetsz el vele.

A tőzsde alapjai

A tőzsde valójában egy piactér, pontosan ugyanolyan, mint a klasszikus piac, ahova kimész zöldséget gyümölcsöt vásárolni. Vannak az árusok, a tőzsde esetén ők a kibocsájtók, és vannak a vevők, a tőzsde esetén ez vagy Te, vagyis a befektető.

Annyi a különbség, hogy a piacon belőled is válhat eladó, mert ha úgy látod, hogy a terméket, amit megvettél, holnap drágábban tudod eladni, akkor kiakasztasz rá egy Eladó táblát, és majd jön valaki és megveszi Tőled.

Természetesen ez egy leegyszerűsített változata a tőzsdének. A mai világra ez egy viszonylag bonyolult rendszer, sok szereplővel.

A szereplői a megtakarítók, (Te) akik közvetlenül a tőzsdén fektethetnek be egy brókercégen keresztül, vagy egy banki értékpapírszámlán keresztül. Ilyenkor Te döntöd el, hogy mibe fektetsz. A másik megoldás, hogy a megtakarításodat egy nyugdíjalapban, biztosításban vagy befektetési alapban helyezed el. (Igen, ezek a pénzek is a tőzsdén kötnek ki.) Ekkor közvetetten egy alapkezelő munkatárs dönti el a pontos összetételét a befektetésednek.

Mi kell ahhoz, hogy elkezdhess tőzsdézni

Szükséged lesz egy számítógépre vagy okos telefonra, internetre és egy brókeri számlára. Ezt vagy megteheted egy brókercégnél, vagy akár egy bankban is nyithatsz értékpapírszámlát, ahol szintén tudsz különböző értékpapírokat vásárolni.

Ha van egy 50-100 000 forint megtakarításod, és van egy brókercégnél számlád, 2 kattintás az egész és máris részvény tulajdonos lettél. Azt, hogy hogyan tudsz részvényeket vásárolni, és mikre kell figyelned a vásárlás előtt, a Részvény vásárlás online cikkben találod.

Érdemes azt is eldöntened, hogy milyen eszközökkel szeretnél foglalkozni: részvényekkel, kötvényekkel, vagy például devizapárokkal.

Azzal is érdemes számolnod, amit az elején sokan elfelejtenek, hogy mennyi időd van a tőzsdével foglalkozni. Akkor is lehetsz sikeres a tőzsdén, ha naponta foglalkozol vele és akkor is, ha csak havonta nézel rá.

Az egyik a befektetői szemlélet, amikor egy egy részvényt több évre, akár 5-10 évre vásárolsz meg. Erről bővebb infót, illetve egy lépésről lépésre útmutatót A részvénykiválasztás a gyakorlatban útmutatóban találsz.

A másik szemlélet, amikor naponta figyeled a tőzsdei mozgásokat , és rövidtávon kereskedsz a részvényekkel. Ilyen például, amikor az a stratégiád, hogy megnézed mely cégek jelentettek be aznap elbocsájtást és az ő részvényeikkel kereskedsz. Ezt egyébként Layoff Strategy-nek hívják és külföldön már évtizedek óta alkalmazzák.

Mennyi pénzt lehet keresni a tőzsdén

Nyilván az elsők között merül fel ez a kérdés. Nézzünk hát konkrétumokat:

Megvizsgáltunk 7623 részvényt az elmúlt egy évben. Ezek közül voltak vegyesen amerikai, egyesült királysági, kanadai, svájci és perui részvények is.

A 7632 részvény közül:

- 422 db megduplázta az árfolyamát, vagyis 100%-ot emelkedett az árfolyam. Aki 1 millió forintot befektetett, most lenne 2 millió forintja
- 904 db 50%-ot emelkedett, vagyis aki 1 millió forintot befektetett, most 1,5 millióval rendelkezne
- 2245 db pedig 10%-ot emelkedett, vagyis a klasszikus állampapír hozam dupláját produkálta egy év alatttőzsdei alapok(Forrás: Tradingview)

Azért ne feledkezzünk meg a másik oldalról sem. Ebből a 7632 részvényből:

- 133 dbnak 75%-kal csökkent az értéke, vagyis az 1 millió forintnál maradva, mostanra maradt volna 250 000
- 505 db 50%-kal csökkent, azaz a képzeletbeli befektetőnknek most 500 000 forintja lenne
- 2424 db pedig -10%-ban állna, vagyis az 1 millióból 900 000 forint lett volna
tőzsdei alapok

(Forrás: Tradingview)

Láthatod, hogy van lehetőség bőségesen a részvénypiacokon, viszont nagyon oda kell figyelni, hogy melyik részvényt választja az ember.

Itt térjünk vissza a cikk első mondatához: A tőzsdén nagyon lehet kaszálni, de nagyot is lehet bukni. Akkor ha nem tanulod meg. Ha viszont áldozol rá időt és energiát, benne lehetsz abban a csoportban, aki nagyon komoly profitot csinál évről évre a tőzsdén.

Ennek a legfontosabb része a tanulás. Ebben tud neked ingyenesen segíteni az Érthető Pénz Blog, ahol sok-sok írást találsz a tőzsdéről, pénzügyekről és saját tapasztalatomról.

Mennyi idő ameddig megtanulod

Erre a válasz: attól függ. Attól függ naponta/hetente mennyit foglalkozol vele, van-e megfelelő tanfolyam, anyag, amiből ezt meg tudod tanulni, és mi a célod vele.

Sok brókercégnél vannak úgynevezett demó vagy gyakorló számlák, ahol nem igazi pénzzel ki lehet próbálni, hogyan működik ez az egész. Ez egy jó kezdet lehet, utána viszont a következő lépés, hogy megtanulod mit miért csinálsz.

Azzal ugyanis legyél tisztában, hogy a brókercégek érdeke mindig az, hogy Tőled a lehető legnagyobb összeget elkérjék, amivel majd kereskedsz és nem tanítanak meg arra, hogy ezt hogyan csináld sikeresen. Nekik nem érdekük az, hogy jól kereskedj, ők a forgalom után kapnak jutalékot.

További tippek a kezdéshez

A tőzsde alapok elsajátítása során két fő irányba indulhat az ember. Végezhet fundamentális vagy technikai elemzést.

A fundamentális elemzés során megvizsgáljuk a részvény fundamentumait (alapjait), hogyan teljesített a cég az elmúlt években, megnézzük a céges kimutatásokat, megvizsgáljuk, hogy az adott iparágban mekkora a verseny stb. Tehát itt gyakorlatilag a vállalat aktuális értékét próbáljuk meghatározni, és ezt hasonlítjuk össze a jelenlegi piaci árral.

Ekkor tapasztalhatjuk azt, hogy a részvény alul értékelt, vagyis a mi elemzésünk szerint a cég értéke nagyobb, mint a jelenlegi árfolyam, ilyenkor én megveszem a részvényt. Természetesen ennek az ellenkezője is igaz, egy részvény lehet túlértékelt, amikor a jelenlegi árfolyam sokkal magasabban van, mint a cég valós értékeltsége.

A technikai elemzés során a grafikonokat és a múltbeli trendeket vizsgáljuk. Megnézzük, hogy a részvény mikor volt a csúcson, most ahhoz képest hol áll. Megrajzolt grafikonokat elemzünk és bizonyos közös tulajdonságokat keresünk. Pl. az elmúlt 3 évben többször is volt 5000 Forint az árfolyam, de a 6000 Forintot sosem érte el.

Mindkét módszert lehet alkalmazni egyszerre, és vannak olyanok is, akik csak az egyiket használják. Úgy is lehet valaki sikeres tőzsdés, hogy az egyikben nagyon profi és úgy is, hogy mindkettőt használja.

Összefoglalás

A tőzsde egy piactér, ahol a befektetők és a kibocsájtók találkoznak. Ahhoz, hogy elkezdj tőzsdézni szükséged lesz egy számítógépre, internetre és egy brókercégnél számlára. Ami viszont a legfontosabb, szükséged lesz tudásra is, mert a nélkül nem leszel képes sikereket elérni a tőzsdén.

Tőzsdei elemzéseket két fő megközelítés szerint végezhetünk: fundamentális és technikai elemzés alapján. Vagy a vállalat értékeltségét vizsgáljuk, vagy grafikonokat elemzünk. Akár már az egyik fajta elemzés elsajátításával sikeres tőzsdéssé válhatsz.

Ha szeretnél többet megtudni a tőzsdéről, látogass el az Érthető Pénz oldalára.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 23. 11:20, kedd | PR

Elkészült az újjávarázsolt mezőkövesdi általános iskola

Többi közt új nyílászárókkal, kibővített tornateremmel és teljesen felújított homlokzattal várja vissza a mezőkövesdi általános iskola a diákjait.

2021. Január 26. 16:51, kedd | PR

Innovatív szoftvereket fejlesztett a Jánosik és Társai Kft.

Speciális, innovatív szoftvereket fejlesztett ki és vezetett be a Jánosik és Társai Kft. Ezek segítségével pontosan nyomon követhetik és ellenőrizhetik a megrendelők a cég által elvégzett munkákat.

2021. Március 05. 18:01, péntek | Belföld

Elemző: nagy a bizalom a vakcinák iránt

A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése szerint magas a vakcinák iránti lakossági bizalom - mondta az alapítvány vezető elemzője pénteken az M1 csatornán.

2021. Március 05. 17:09, péntek | Kék hírek

Vádat emeltek a mátyusi polgármesteri hivatalban gyújtogató két férfi ellen

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség két férfi ellen, aki tavaly júliusban betört a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátyus polgármesteri hivatalába és könyvtárába, majd felgyújtotta az épületeket.