Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2021. Január 16. 15:04, szombat | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok

A járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be több spanyol tartomány pénteken a koronavírus-fertőzések számának folyamatos növekedése miatt.

Kasztília és Leónban szombattól két héten át négynél többen nem lehetnek az összejöveteleken, kivételes indokokhoz kötik a tartományon belül a megyék közötti közlekedést és az éjszakai kijárási tilalom hosszabb lesz, már este nyolc órakor életbe lép.

Alfonso Fernández Manueco, az autonóm helyi kormány elnöke az Antena 3 kereskedelmi televízióban elmondta: az elmúlt 15 napban megnégyszereződött a koronavírus fertőzéssel kiszűrt esetek száma a régióban.

A madridi tartományban hétfőtől egy órával hamarabb, este 11-kor kezdődik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyeknek, színházaknak, moziknak ezért 10 órakor be kell majd zárniuk.

Emellett tovább bővül azoknak a zónáknak a köre, ahonnan csak meghatározott feltételekkel, például munkavégzés miatt lehet távozni. A szabad mozgás korlátozására vonatkozó rendelkezések több mint 1,3 millió embert fognak érinteni jövő héttől, vagyis a tartomány lakosságának 20 százalékát. A kijelölt övezetekben regisztrálták a fertőzések negyedét a régióban.

Aragónban a megyeszékhelyeken, Zaragozában, Huescában, Teruelben, valamint a 10 ezernél népesebb városokban rendeltek el a madridihoz hasonló ki-és bejárási korlátozásokat. Ebben a tartományban is előbbre hozzák az éjszakai kijárási tilalom kezdetét, este 10 órára és négynél többen nem gyülekezhetnek. Hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzleteknek délután hat órakor be kell zárni.

Spanyolország február másodikáig meghosszabbította a beutazási korlátozásokat Nagy-Britanniával szemben, csak a spanyol, illetve az andorrai állampolgárok léphetnek be a szigetország felől, valamint azok, akik ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Katalóniában a járványhelyzet miatt május 30-ára halasztották a február 14-ére kiírt regionális parlamenti választásokat.

Valenciában idén márciusban is elmarad a világhírű téltemető ünnepség, a Las Fallas, amely minden évben hatalmas tömegeket vonz nem csak Spanyolországból, de a világ számos más országából is.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint 24 óra alatt 17 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak a dél-európai országban, míg a regisztrált esetszám 40 ezerrel emelkedett egy nap alatt. A koronavírus tavaly január végi megjelenése óta több 2,2 millió fertőzöttet azonosítottak.

Spanyolországban a fertőzöttek aránya mostanra elérte az 575 esetet százezer emberre vetítve. A járvány terjedésének üteme december 10-e után gyorsult fel. Akkor még százezerből 189-en voltak koronavírusosak.

A járvány eddig 53 314 emberéletet követelt, az elmúlt egy hétben 828-an hunytak el.

A szaktárca jelentése szerint jelenleg csaknem 20 ezren kapnak kórházi kezelést a fertőzés következtében kialakult Covid megbetegedés miatt. Az intenzív ellátásra szorulók száma közelít a háromezerhez.

Eddig 676 ezer embert oltottak be abból a több mint 1,1 millió adag vakcinából, amit a Pfizer és a BioNtech, valamint a Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyagokból kapott Spanyolország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni