Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 21. 17:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tíz vidéki iskolában indulhatnak informatikai szakkörök jövőre

Tíz vidéki iskolában indulhatnak informatikai szakkörök jövőre

Támogatott szakkörök kedveltethetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal az informatikai szakmákat.

A Programozd a jövőd! című projektben induló pályázat inspiráló eszközök kölcsönzésével és a pedagógusok felkészítésével járulhat hozzá a foglalkozások megtartásához - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a parlamenti és stratégiai államtitkárát idézve vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint Schanda Tamás kiemelte: a digitális gazdaság a magyar gazdasági növekedés és foglalkoztatás ötödét adja, az ágazat további megerősítésének pedig elengedhetetlen feltétele a megfelelő szakmai utánpótlás.

A pályázaton Budapest és Pest megye kivételével az ország bármely részében működő általános és középiskolák részt vehetnek. Az intézményeknek vállalniuk kell, hogy legalább tíz tanulónak minimum tíz alkalomból álló foglalkozássorozatot szerveznek. A sikeresen pályázók minden segítséget megkapnak a felkészüléshez - ismertette a tárca, hozzátéve: a nyertes intézmények hat laptopot, tíz mikrokontrollert és négy robotkészletet vehetnek át, a foglalkozásokat vezető pedagógusok pedig kéthetes online kurzuson sajátíthatják el a továbbadandó ismereteket.

Tudatták: jelentkezni december 5-ig lehet, a támogatói döntések még idén megszületnek, az iskolai szakköröket ezután két körben, jövő januártól május végéig tartják meg.

Az elmúlt egy-másfél évben az IT-szektorban jött létre a legtöbb új munkahely, a Diplomás Pályakövetési Rendszer tavalyi adatösszesítése szerint pedig az informatikus végzettségűek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmeket, és közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben - írták Schanda Tamást idézve, aki azt is kifejtette: a pálya megismerhetővé és vonzóvá tétele a nemzetgazdaság versenyképességének tudásalapú megerősítését, az innovációs teljesítmény javítását is szolgája. Emellett a szakkörök sok fiatalt indíthatnak el a biztos elhelyezkedéshez és kimagasló keresetekhez vezető úton, így újabb pályázati fordulók kiírását tervezik.

Az űrlap és a pályázati feltételek a www.forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=mO-uuV7TFU6jgZnneIXTXRpXx9-zCq1Ip-evJ3Tc8MxUREhSOVc0NEFCUEYzTU5NOUVSQ0kzWUhKSiQlQCN0PWcu oldalon érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során