Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tisztifőorvos: hőségben is biztonságosak a hazai strandok

Tisztifőorvos: hőségben is biztonságosak a hazai strandok

Nyáron különösen figyelni kell az élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzésére, a sok folyadék-bevitelre, a szív- és érrendszeri problémák, valamint az ultraibolya-sugárzás káros hatásainak elkerülésére. A strandok vízminősége viszont garantált, azt a tisztiorvosi szolgálat is folyamatosan ellenőrzi - hívta fel a figyelmet a Rádió Orient műsorában Dr. Mucsi Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója, tisztifőorvos.

A nagy melegben népszerűek a strandok, melyek biztonságosak Békésben és az egész országban. Gyógyvizeknél csak a kellő mennyiségű vízcsere biztosított, de a strandmedencék vízvisszaforgatósak és víztisztító berendezéssel működnek. A vízminőséget a strandok és a tisztiorvosi szolgálat is folyamatosan ellenőrzi. A szabad vizeket is ellenőrzik, de minőségük ingadozó, változik áradással, esővel, meleggel is. A vízminőségi eredmények szerint azonban biztonsággal használhatók mind a Békés-megyei, mind az ország többi részén lévő szabad-strandok.

A ”nyári nagy hőségben az egészségesek is problémával küzdhetnek, de a krónikus szív-és érrendszeri betegségekben szenvedők különösen figyeljenek magukra” - figyelmeztetett a szakember. Ilyen időben a fokozott párolgás miatt a máskor indokolt 2-2,5 liter folyadéknak akár a duplájára is szükségünk lehet. A folyadék mellett a vitamint is pótolni kell friss gyümölccsel, zöldséggel. A magas UVB sugárzás pedig akár néhány perc alatt is problémát okozhat. „A szervezet tehermentesítésére keressünk hűvösebb helységet és ne menjünk közvetlen napra, tömegrendezvényre” mondta tanácsként Mucsi Gyula.

Nem csak a szűrés, az utánkövetés is fontos

Békés megyében a lakosság szűrésen való részvétele megegyezik az országos átlaggal: 50 százalékos a behívottak körében. Élen járnak viszont a lakosság vastagbélszűrésében, amit országosan még nem vezettek be - mondta a tisztifőorvos. Szintén elsőként vezették be a védőnők által végzett méhnyakrákszűrést a megyében. Teljeskörűen és korcsoportonként végeznek szűréseket, melyeket időközönként ismételnek. Békés megyében három városban működik szűrőállomás: Orosházán, Békéscsabán és Gyulán.

A méhnyakrák megelőzésére szolgál a HPV védőoltás, mely a fiatal korcsoportot érinti. Eredményről még nincs hazai tapasztalat, mert akik már kaptak ilyen oltást még nem értek abba a korba, amikor a betegség meg szokott jelenni. Sajnos az injekció drága, de nagyon sok önkormányzat részben vagy teljes mértékben támogatja. Az ilyen kezdeményezést Mucsi Gyula nagyon jónak és követendőnek tartja, mert szinte 100 százalékban megelőzhető vele a betegség.

Fontos a lakosság szűrése, melyek életkorhoz kötöttek vagy választottak. A tisztifőorvos szerint viszont a lakosságot nem csak szűrni kell, hanem után-követni is. Ez az egészségügyi ellátó rendszer részéről megfelelő előkészítést igényel, ami államilag finanszírozott szűrésnél megoldott. Ezzel szemben magánúton csak akkor célszerű kezdeményezni, ha annak megvannak a feltételei. Különböző rendezvényeken is megjelenik az egészségügyi szolgálat, ahol mérnek koleszterinszintet, vércukrot, vérnyomást és végeznek testzsír mérést. Az eredménnyel jelentkezni kell a háziorvosnál, ahol a páciens kap beutalót és elindul a részletesebb kivizsgálás és kezelés - mutatta be az egészség megőrzésére tett intézkedéseiket a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.