Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Szeptember 27. 19:16, kedd | Helyi
Forrás: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Tanácsok szüret idejére

Tanácsok szüret idejére

Heves megyei közútjain is figyeljenek a mezőgazdasági járművekre!

A szüret időszakában Heves megye közútjain is megjelennek a betakarított szőlő szállítására használt járművek. A mezőgazdasági vontatók, illetve lassú járművek sajátosságaik miatt nagyobb figyelmet kívánnak a közúti forgalom többi résztvevőjétől. Ezek a járművek általában egy vagy akár kettő pótkocsival ellátva, járműszerelvényként vesznek részt a forgalomban.
A lassú járművek (ezek a járművek piros karakterű rendszámtáblával vannak ellátva) 25, míg a mezőgazdasági vontatók 40 km/h sebességgel haladhatnak, az autósoknak tehát fel kell készülniük a szokásosnál intenzívebb sebességcsökkentésre utolérésük esetén.
A mezőgazdasági vontatóval akár kettő nehéz pótkocsi is vontatható. Az ilyen járműszerelvények előzése esetén a járművezetőnek számítania kell arra, hogy az előzés több időt vesz igénybe.
Az említett járművek hátuljára felszerelhetők olyan kiegészítő berendezések (tartály, daru, emelőgép stb.), amelyek kiterjedése a jármű méretei miatt bizonyos fényviszonyok esetén hátulról nehezen észlelhetők.
A mezőgazdasági terméket szállító jármű vezetőjének is fel kell készülnie arra, hogy az általa vezetett jármű vagy járműszerelvény milyen sajátosságokkal rendelkezik. Esős, sáros időben a földutakról a szilárd burkolattal ellátott útra való felhajtás előtt a gumiabroncsokat meg kell tisztítania a sártól, hogy azt ne hordja fel a közútra. Az ömlesztett áru leszóródását meg kell akadályoznia. A járművön túlnyúló kiegészítő berendezéseket, a vontatott pótkocsikat meg kell jelölnie, illetve ki kell világítania.
Az ősz beköszöntével a járművezetőknek fel kell készülniük a hidegebb reggelekre, a helyenként megjelenő ködre, a nedves, nyálkás aszfaltra. A fák lehulló lombja nedves állapotban rendkívül csúszós felületet alkot, ez a nedves lombréteg a már száraz aszfalton egy kanyar után meglepetést okozhat. Az egyre rövidebb nappalok miatt már kora este beáll a szürkület, amelyhez szintén alkalmazkodnia kell a járművezetőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.