Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Szívhalált okozhat egy bizonyos fehérje

Szívhalált okozhat egy bizonyos fehérje

Azok vannak a reggeli szívhalál kockázatának leginkább kitéve, akiknek egy bizonyos fehérjéből a normálisnál kevesebb van a szervezetükben. A szakemberek szerint eredményeik új és hatákony kezelési, illetve megelőzési módszerek kidolgozásához vezethetnek, amelyekkel csökkenthető ez a rizikó - írja a Health Day.

A hirtelen, váratlan szívhalál az esetek többségében reggel hat és tíz óra között következik be. A kutatók beszámoltak arról, hogy felfedezték, hogy a KLF15 néven ismert fehérje fontos szerepet játszik a szív elektromos aktivitásában. Ennek a fehérjének a szintje a nap folyamán változik, a normál szívverés megőrzése érdekében.

Kezdetben a kutatók felfedezték, hogy a szívelégtelenségben szenvedőknél alacsonyabb ennek a fehérjének a szintje. Majd egereken végzett laboratóriumi vizsgálatuk során felfedezték, hogy azoknak az állatoknak, akiknek a szervezetében alacsonyabb volt a KLF15 fehérje szintje, ugyanaz volt a problémájuk, mint a hirtelen szívmegállást szenvedőknek.

'Kiderült, hogy azok, akiknek alacsony az említett fehérje szintjük, a legfogékonyabbak a reggeli órákban bekövetkező hirtelen szívmegállásra, ami a legtöbbször halált jelent' - írta sajtóközleményében Dr. Mukesh Jain, a tanulmány szerzője. A kutatók ezért most olyan gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, amely növeli ennek a fehérjének a szintjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: