Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 03. 15:01, szerda | Helyi
Forrás: PH

ST. MARTIN ÉS EGER A FOGYATÉKKAL ÉLŐ FIATALOKÉRT

ST. MARTIN ÉS EGER A FOGYATÉKKAL ÉLŐ FIATALOKÉRT

Május 7-én, vasárnap 19.00 órakor a Gárdonyi Géza Színházban ad koncertet St. Martin és zenekara, valamint az Egri Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Szabó Sipos Máté.

A jótékony célú kulturális esemény Eger Önkormányzatának szervezésében és finanszírozásában valósul meg, jegyek még kaphatók 2500, illetve 3000 Ft-os áron, a színház jegyirodájában.

A jegybevételt a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület javára ajánljuk fel, egészen pontosan a XXX. Országos és XII. Nemzetközi Speciális Művészeti Fesztivál megrendezése érdekében. A támogatott esemény 2017. június 26-30. között lesz Egerben, a Dobó téren és a Gárdonyi Géza Színházban.

A tervezett fesztiválról:

Határok nélkül - Speciális Művészeti Fesztivál Egerben

1987-ben Egerben szervezték meg fogyatékkal élő személyek számára az első ilyen kulturális fesztivált, akkor még népdal- és néptánc találkozóként. Idővel egyre több művészeti ággal bővült a program, így az esemény összművészeti fesztivállá vált és évente más-más városban rendezték meg. Ez évben ismét Eger ad otthont a fesztiválnak, melyen várhatóan mintegy 40 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, és további 6 európai partnerszervezet mintegy 800 résztvevővel képviselteti magát.

A szervezők elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása. Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a kultúraközvetítés, azaz a sérült művészek sajátos látásmódjának közvetítése, hasonlóképpen számukra kulturális javak közvetítése, valamint az egyes európai műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése.

A fesztivál fő vonulatát - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik. E bemutatók színhelye a Gárdonyi Géza Színház lesz. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Dobó téren felállított színpadon is bemutatkozhatnak. Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló Speciális Művészeti Fesztivál programsorozata a befogadó város, Eger kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, mely Eger Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.