Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Október 17. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Rossz lett a termés

Rossz lett a termés

Megkezdődött a szelídgesztenye-szüret Zengővárkonyban. A kis baranyai falu közelében van Magyarország legnagyobb összefüggő ültetvénye. Idén a nyár végi száraz idő miatt rossz a termés.

Zengővárkonyban évszázadok óta ugyanúgy szedik a szelídgesztenyét. Széles fa gereblyével húzzák össze és egy speciális fakalapáccsal törik fel. Annyi a változás, hogy már nem verik le hosszú botokkal a termést, megvárják, amíg magától lehullik. Évekkel ezelőtt majdnem a teljes faállomány elpusztult, mert egy kéregrák nevű betegség támadta meg a területet. Speciális oltóanyaggal ugyan sikerült megállítani a pusztulást, de sokkal kevesebb a termés. „Mindig kevesebb a gesztenye. Nagyon szerették a zengővárkonyi gesztenyét, Bajára vitték cukrászok, jobbra, balra elvitték és felvásárolták, de most nem olyan jó már mint volt. Kevés, nem érdemes idejönni érte” - mondta Fődi Istvánné.

Idén a nyár végi száraz idő sem tett jót a fáknak a gesztenyék kicsik maradtak és a minőség is rosszabb a megszokottnál. Egy kiló ára alig éri el az 500 forintot. „Nagyon sok volt a szárazság. Nem szép a gesztenye, be van sülve, rossz minőségű, úgyhogy nagyon sok helyen ezért nincs is takarítva a gesztenyés. Nagyon kevés fa van, ahol érdemes összeszedni a gesztenyét” - nyilatkozta Tamicza Józsefné.

Az első gesztenyefákat még a törökök elől menekülő magyarok ültették Zengővárkonyban, többségük 500-600 éves. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.