Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 02. 12:18, hétfő | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

OGY - A megváltozott munkaképességűek másfél százaléka nem jelentkezett felülvizsgálatra

OGY - A megváltozott munkaképességűek másfél százaléka nem jelentkezett felülvizsgálatra

A megváltozott munkaképességűek számára nyújtott támogatásra és ellátásra jogosult csaknem 200 ezer ember közül 3 ezren - vagyis alig másfél százaléknyian - nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra - közölte Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója hétfőn az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága rehabilitációs albizottságának ülésén.

Elmondta, az eddig elvégzett felülvizsgálatok eredményeként a korábbi ellátottak 12 százaléka nem lesz jogosult a jövőben az ellátásra. Pósfai Gábor cáfolta, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárások lettek volna.
Az új komplex rehabilitációs rendszer segítségével több, megváltozott munkaképességű embert tudnak visszavezetni a munka világába - tette hozzá.
Az új minősítési rendszer első 5 hónapjának tapasztalatai alapján az új igénylést benyújtók egynegyede nem számít megváltozott munkaképességűnek, ez pedig megfelel a korábbi adatoknak - érvelt a főigazgató.
Pósfai Gábor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rehabilitációs szakigazgatási szervek - az egészségügyi felülvizsgálatról hozott - elsőfokú döntése ellen fellebbezhetnek az érintettek. A kérelmet az NRSZH fogja elbírálni. A másodfokú, immár jogerős döntés ellen pedig bírósághoz fordulhat a kérelmező.
A főigazgató hozzátette: rokkantnyugdíjasoknál csak akkor van szükség felülvizsgálatra, ha azok a korábbi vizsgálatok során nem kaptak végleges minősítést.
Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, amely rögzíti, hogy 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg.
A megváltozott munkaképességű emberek két típusú ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. Az előbbiben azok részesülhetnek - legfeljebb három évig -, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek. Az utóbbit pedig azok kaphatják, akiknek a rehabilitációja nem javasolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során