Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Szeptember 02. 13:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Nyálteszttel szűrik a kisiskolásokat Franciaországban

Nyálteszttel szűrik a kisiskolásokat Franciaországban

Franciaországban az általános iskolák között hetente 600 ezer nyáltesztet osztanak szét a tanulók koronavírus elleni szűrésére - jelentette be szerdán Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a tanévkezdés előtt.

"Soha nem mondtam, hogy a vírus megáll az iskolakapuban, nem vagyok olyan ostoba vagy őrült, hogy ehhez hasonlót mondjak. Viszont azt mindig is hangoztattam, hogy az iskola nem specifikus helye a fertőzésnek" - hangsúlyozta a tárcavezető a France Inter közrádióban, emlékeztetve arra, hogy a tavalyi tanévben az iskolák végig nyitva maradtak, még a járvány miatti általános országos lezárások idején is.

A miniszter megerősítette, hogy az általános iskolák között hetente 600 ezer nyáltesztet osztanak szét a kisiskolások általános szűrésére, a tanároknak pedig hetente kétszer kell öntesztet végezniük. A középiskolások esetében, akiknek többsége már be van oltva a koronavírus ellen, a tesztelés célzottabb lesz.

Franciaországban mindenki számára ingyenesen hozzáférhető a PCR- vagy antigén teszt.

Jean-Michel Blanquer elmondta: az egészségügyi minisztérium összesítése szerint a 12 és 17 év közöttiek 63 százaléka az oltásnak legalább az első adagját megkapta, s 45 százalékuk már mindkét adagot felvette.

Az oktatási tárca adatai szerint a tanárok jelentős többsége is már felvette a koronavírus elleni oltást.

"A múlt heti utolsó összesítés szerint a tanárok 78 százaléka már mindkét adagot felvette, további 11 százalékuk pedig az első oltáson van túl. A fennmaradó 10-11 százaléknak lehetősége lesz az oktatási intézményekben nyíló oltóközpontokban beoltatnia magát" - jelezte a miniszter.

Annak érdekében, hogy minél több tanuló vegye fel az oltást, az iskolakezdéskor 6-7 ezer oltóközpont nyílik az oktatási intézményekben vagy azok közelében. A be nem oltott 12-17 éveseknek otthon kell maradniuk abban az esetben, ha egy fertőzött kontaktszemélyei, és digitális formában folytathatják az oktatást. A beoltott tinédzserek viszont akkor is bejárhatnak az iskolába, ha fertőzött közelébe kerültek. Az osztályokat viszont egyetlen fertőzött esetén is be fogják zárni.

A 6 és 11 év közöttiek számára nem változnak a szabályok az előző tanévhez képest: egyetlen fertőzött esetén az osztályt egy hétre bezárják.

A maszkviselés kötelező az intézményekben a tanulók és a tanárok számára is.

Szerdán egyébként megkezdődött a harmadik védőoltás kampánya a legidősebbek és a veszélyeztetettek számára. A legalább hat hónapja beoltott 65 éven felüliek és a veszélyeztettek - mintegy 19 millió francia - kérheti a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése