Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Március 21. 07:15, kedd | Belföld
Forrás: mti

Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!

Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!

Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor az EU egyik atyjaként emlegetett Robert Schuman volt francia miniszterelnököt idézve arról beszélt: mielőtt Európa gazdasági, katonai egységgé válna, kulturális egységgé kell válnia.

Európa elsősorban kulturális egység. Szükség van egy nemzeti kultúrák között, mögött meghúzódó közös európai kultúrára - hangsúlyozta a politikus.

A miniszter kifejtette: napjainkban egy közös európai politikai képződmény szülési fájdalmait érzékeljük, de még nem látni, milyen lesz az eredmény.

Navracsics Tibor szerint az nyilvánvaló, hogy az európai intézmények nincsenek a helyükön. Sem a bizottság, sem a parlament nem az alapszerződés által előírt pályán mozog. Ugyanakkor kialakulóban van egy európai közvélemény, például a 2019-es EP-választásokon európai szintűvé vált a migráció vagy a klímaváltozás problémája és ilyen lehet a 2024-es európai választásokon Magyaraország és a demokrácia kérdése - figyelmeztetett a miniszter.

Eddig sokan arra panaszkodtak, hogy unalmasak az európai intézmények, de ez változóban van. A migráció vagy a klímaváltozás már valódi európai politikai problémává vált. Valamilyen közös európai politikai tér van alakulóban és ennek jobb, ha ennek megtanuljuk a nyelvét, ha érvényesíteni akarjuk érdekeinket - magyarázta a volt uniós biztos.

Hozzátette: az EU akarhat demokrácia lenni, de amíg nincs mögötte politikai közösség, addig nem lesz demokratikus politikai legitimációja. Sokáig tartott, amíg az unió eldöntötte, hogy akar-e egyáltalán demokrácia lenni, ez sokáig nem volt rövid távú cél. Most sem maga az EU próbál demokrácia lenni, inkább a tagállamokon próbál számon kérni valamiféle homályos demokrácia-kritériumokat - jegyezte meg a miniszter.

Az európai föderalizmusról szólva Navracsics Tibor kifejtette: az EU nem európai szuperállam, hanem a nemzetállamokat meghaladó államközösség irányába tart.

Az MCC Press és az Osiris Kiadó Europica Varietas című könyvsorozatának első darabjai közül kettő az unió alapító atyáinak, Jean Monnet-nak és Robert Schumannak az írásait, a harmadik pedig Oscar Halecki lengyel történész Európa millenniuma című munkáját tartalmazza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.