Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 08. 11:36, vasárnap | Helyi
Forrás: Rádió Eger

NAV: Még kérheti az egyszerűsített bevallási lehetőséget

NAV: Még kérheti az egyszerűsített bevallási lehetőséget

Az szja-bevallás legegyszerűbb módja, ha megbízzuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a bevallásunk elkészítésével.

Az egyszerűsített bevallást február 16-ig lehet kérni a 1453NY jelű nyomtatványon. Elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből a munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített. Már azon egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltették. Nem választhatják azonban ezt a bevallási módot például az őstermelők (akiknek e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevétele származott és nem tesznek nemleges nyilatkozatot), az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári támogatói adomány is kizáró ok. A 1453NY jelű nyilatkozatot tartalmazhatja a postázott egységcsomag, de beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve letölthető a www.nav.gov.hu oldalról is. A nyilatkozat 2015. február 16-ig elküldhető postán vagy az Ügyfélkapun keresztül, avagy leadható személyesen is a NAV ügyfélszolgálatain. Az egyszerűsített bevallást (1453E) a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti és legkésőbb 2015. április 30-ig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, nem kell semmit tenni - „hallgatás beleegyezés” alapon -, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2015. május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt – javított adatokkal kiegészített – példányt 2015. május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz. Az adózók az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett bizonyos adóügyeket telefonon is intézhetnek a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerében, a 06-40/20-21-22 számon. A telefonos ügyintéző rendszer használatához ügyfélazonosító szám szükséges, ami a TEL nyomtatvánnyal igényelhető. Idei újdonság, hogy az ügyfélazonosító szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453NY nyomtatványon is. Így az esetlegesen hibás bevallás javításához nem kell az ügyfélszolgálatokon sorban állni és várakozással tölteni az időt, az telefonon egyszerűen intézhető.

Címkék: hírek Eger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak