Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 30. 13:52, csütörtök | Helyi
Forrás: PH

MINISZTERI OKLEVELET ÉS PRO AGRIA ÉLETMŰ-DÍJAT VETT ÁT BÍRÓ JÓZSEF

MINISZTERI OKLEVELET ÉS PRO AGRIA ÉLETMŰ-DÍJAT VETT ÁT BÍRÓ JÓZSEF

Miniszteri Elismerő Oklevelet és „Pro Agria” Életmű-díjat vett át a Közgyűlés november 30-i ülésén Bíró József.

A díjátadást megelőzően Habis László polgármester úgy fogalmazott:

Eger attól ilyen értékes és szerethető város, mert olyan csodálatos emberek formálták az elmúlt évtizedeit, mint Bíró József. Az ünnepelt az 1956-57-es tanévben érettségizett, s akik ismerik Eger történetét és a Dobó Gimnáziumban történteket, azok tudják, hogy mindez mit jelent. Az akkor történt események a diákok kiállásáról, hősi helytállásáról is szóltak, s ebben Bíró Józsefnek is része volt, ahogyan a következményeket is vállalta. Egész pályafutása a turizmushoz, vendéglátáshoz kapcsolódott, folyamatosan képezte magát. A rendszerváltó Közgyűlés tagjaként az idegenforgalmi bizottságot vezette, s máig, hétről hétre új és új kezdeményezéssel lép fel, mind a Csákó városrész fertálymestereként, mind a Borút Egyesület képviseletében.

- „Mindnyájunk tiszteletét, szeretetét, barátságát, nagyrabecsülését fejezi ki a „Pro Agria” Életmű-díj” – tette hozzá a városvezető.

Habis László bejelentette: Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kezdeményezésére Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter „Miniszteri Elismerő Oklevelet” adományozott Bíró József részére, „a turizmus és a borászat területén végzett kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréséül”.

A miniszteri oklevelet Eger polgármestere adta át a kitüntetettnek, majd a „Pro Agria” Életmű-díj átadásához kapcsolódóan a Közgyűlés nyilvánossága előtt az alábbi laudáció hangzott el:

Bíró József 1939-ben, Budapesten született, 63 éve él Egerben. 1956-ban, első munkahelyén a Park Szállóban pincérként kezdte pályafutását, végigjárta a szakma lépcsőfokait és iskoláit. A Hotel Eger-Parkban dolgozott 47 éven át, 28 esztendőn keresztül a szálloda igazgatója volt.

Tagja volt a rendszerváltó, első Közgyűlésnek 1990 és 94 között, s képviselői munkája mellett az Idegenforgalmi és Kereskedelmi Bizottság elnökeként is tevékenykedett.

Bíró József az Egri Borút Egyesület ügyvivő alelnöke, az Egri Lokálpatrióta Egylet tagja, a Heves Megyei Úszó és Vízilabda Szövetség kuratóriumának tagja. 1997-ben egyik ötletgazdája volt a mára európai hírűvé vált és tízezreket vonzó „Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján” nevű bor-gasztronómiai programnak.

1998-ban a szállodai szakma jeles elismerését, a Marencich Ottó Emlékplakettet, 1999-ben vendéglátó-szállodás munkásságért „Pro-Turismo” - díjat vehetett át.

A millennium évében a Csákó városrészben a Szt. István negyed fertálymestere lett, és az első alkalommal odaítélt „Év Egri Borgasztronómusa” vándordíjat is neki ítélték.

2009-ben Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése városunk fejlődése érdekében végzett, kiemelkedő munkássága elismeréseként „Pro Agria” díjban részesítette.

Bíró József valódi lokálpatrióta, két gyermeke és öt unokája van, valamennyien Egerben élnek. Szakmája és a bor-gasztronómia művelése mellett mindig szívesen segített másoknak: fertálymesterként, társaival együtt évek óta szervezi a Csákó városrész karácsonyait, ünnepeit.

Sportszeretetéről, aktív életmódjáról is ismert, példamutató egri polgár. Korábban futott is, de nagy szerelme az úszás. Idén részt vett a Budapesten megrendezett Senior világbajnokságon és a 4×50 méteres mix vegyesváltó tagjaként aranyérmet szerzett.

Tartalmas szakmai és közéleti, közösségi munkájának elismerése a „Pro Agria” Életmű – díj.

A kitüntetett is szót kért. Bíró József elmondta:

- Mély megrendüléssel veszem át ezt a kitüntetést. Úgy érzem, hogy a munkám, az életem során minden esetben arra törekedtem, hogy a közösséget szolgáljam. Az volt az életcélom, hogy valamit jobbá tudjak tenni. Sok olyanba vittem bele a polgármester urat, ami pénzébe került a városnak, de utána dicsőséget is hozott. Ilyen például a Harangláb, amely kulturált környezetet alakított ki és mára igazi közösségi térré vált. A privatizáció idején rábeszéltem polgármester urat, hogy a város vásárolja meg a vállalatról leválasztott Senátor-házat, melyet pályázat útján kívántak értékesíteni. Úgy gondolom, hogy mind az épületre, mind az ott dolgozókra maximálisan büszke lehet a város: azóta a Kis Dobó tér egy ékszerdoboz.

A Borút Egyesület elnökségi tisztét azért vállaltam el, mert úgy gondoltam, hogy a bor és a gasztronómia Egerben olyan terület, amit érdemes támogatni és hírnevet szerezhet a városnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.