Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Március 03. 15:53, péntek | Helyi
Forrás: http://nemethkarikagyuru.blog.hu

Milyen karikagyűrűt válasszunk?

Milyen karikagyűrűt válasszunk?

Ha az esküvői torta nem úgy sikerül mint terveztétek az is kellemetlen dolog, de sokkal feledhetőbb emlék ahhoz képest mintha a gyűrűkkel lenne van valami gubanc.

Hogy veletek ez még véletlenül se történhessen meg összeszedtem azokat a legfontosabb szempontokat, amiket feltétlenül át kell gondolni.

Hova menjünk?

Elsőre szinte mindenki a neten néz körül, hogy lássa mi is a választék. Ez sokat segíthet, hogy kialakuljon, mi az ami tetszik és az ami nem. Ezután érdemes élőben is körüljárni a témát. A plázás ékszerboltokban eladók dolgoznak nem ékszerészek ezért ott sok jóra ne számítsatok. Kérjétek inkább szakértő ember segítségét, hisz mégis csak egy életre szóló választásról van szó.

Miből legyen?

Én mindenképp azt javaslom, hogy nemesfém gyűrűt hordjatok, nem véletlenül használják több ezer éve ékszerek készítésére

A nemesfémek olyan fémek, amelyek – a nem nemes fémek többségével ellentétben – ellenállnak a korróziónak és a nedves levegő oxidáló hatásának. A nemesfémek ára – többnyire a földkéregbeli ritka előfordulásuk következtében – jellemzően magas. A nemesfémek közé az alábbi elemeket szokás sorolni : ruténium, ródium, palládium, ezüst, ozmium, irídium, platina és arany

Az ezüst viszonylag puha így ha karikagyűrű készül belőle, akkor számolni kell vele, hogy nem lesz olyan tartós mint az arany társai.

A platina itthon nem igazán terjedt el, kevesen foglalkoznak vele és ára jóval magasabb az aranyénál.

Az arany a legkézenfekvőbb megoldás. Lehet 14 és 18 karátos is. A karátszám jelöli, hogy mennyi színaranyat tartalmaz az ötvözet. Minnél magasabb a karátszám annál tisztább az arany, viszont annál puhább is. Mivel a karikagyűrű ki van téve a mindennapi használatnak így a legjobb választás a 14 karátos ötvözet. Itthon a legtöbb helyen ezt használják.

Milyen szinű?

Alapvetően három féle színt különböztetünk meg: sárga, fehér és rozé arany

Tanácsos olyan színű gyűrűket választani ami passzol a már meglévő ékszerinkhez. Érdemes gondolni arra is, hogy a ékszerink közt a karikagyűrű örök darab lesz. Egy biztos, a sárga arany sose megy ki a divatból, így azzal nem tudunk mellé nyúlni.

Milyen fazonú?

A klasszikus gyűrűknek két fő csoportja van: négyzetes és féldomború keresztmetszettű

Ez a két fazon a legkedveltebb. Hordás szempontjából a féldomború ami hosszú távon a legkényelmesebb. A gyűrűk szélességét tekintve is sok lehetőség van. Ujjra húzva általában gyorsan eldől melyik áll jól vagy melyik kényelmes. A leggyakoribb a 5 és 6 miliméteres szélesség de nem ritka 4 vagy 3 milis sem.

Milyen méret?

Az a tapasztalatom, hogy annak a kéznek a gyűrűsujjára érdemes a kényelmes méretet választatni amin végleg hordani szeretnétek. Azért, hogy késöbb majd biztos kihízom vagy kifogyom nem szabad sem kisebbet sem nagyobbat venni, mert azt vagy elhagyjátok vagy iszonyatosan kényelmetlen lesz. Ha az évek alatt mégis változtatni kell a gyűrű méretén akkor az egy tapasztalt ékszerésznek nem okoz nagy gondot. A körbe köves fazonú gyűrűk kivételek ez alól, azoknál nem lehet később méretet állítani. Ezt érdemes azért a választásnál belekalkulálni.

Kő legyen benne?

Kevés olyan hölggyel találkoztam aki egy gyémántra nemet tudott volna mondani. Én el tudok képzelni egy szép férfi gyűrűt is amiben mondjuk fekete gyémántok vannak, de az urak közt kifejezetten ritka aki kövekkel szeretné gyűrűjét díszíteni. A karikagyűrűbe csakis gyémántot vagy zafírt ajánlok, mert ezek bírják a gyűrűdést és még 100 év múlva is szépen fognak kinézni. A cirkóniás gyűrűt jobb elfelejteni, maximum 5 évet bír ki és utánna nem hogy nem lesz szép, hanem kifejezetten csúnya lesz. Ha köves gyűrűt szeretnél akkor inkább legyen egy pici gyémánt benne mint 10 utánzat.

Vésés?

Vésés kerülhet kívülre vagy belülre is. Ha kívülre kerül a vésés akkor ott idővel megkopik, ha ilyenben gondolkodtok akkor érdemes már eleve úgy tervezni a gyűrűt, hogy a minta olyan mély legyen ami az időnek ellenáll. Ez inkább technikai kérdés amit az ékszerész fog megoldani. Belülre viszont kifejezetten ajánlani szoktam. Szerintem sokkal személyesebbé tudja tenni a gyűrűiteket egymás neve, egy dátum vagy bármi olyan gondolat ami összeköt benneteket.

Mennyibe kerül?

Egy valamire való tartós karikagyűrű párt amiből nincs az anyag kispórolva, nem üreges, azt átlagosan 160.000 Forintért már lehet készíttetni. Nyilván sok függ a méretektől, fazontól is de ha valóban olyan gyűrűket szeretnétek amik egy életen át elkísérnek akkor ezzel az árral már tudtok kalkulálni. Persze ettől az ártól lefele és felfele is lehet eltérés, de ha egy pár gyűrű ára jócskán ez alatt van akkor ott már gyanakodni kell, hogy valami nem stimmel. Véleményem szerint egy esküvőnél sok mindenen lehet és szokszor kell is spórolni, de a gyűrűk azok amiken nem éri meg!

Törtarany?

Ha van otthon vagy a családban bármilyen nem használt arany ékszer, fél pár fülbevaló vagy szakadt lánc akkor azt érdemes összeszedni, mert sokat tudtok vele spórolni. A gyűrűk árának nagyrészét általában az alapanyag azaz az arany ára teszi ki. Attól, hogy más színű az arany amitek van mint amit szeretnétek nem kell tartani, mert ilyenkor csak a hozott "törtarany" színarany tartalmát nyerjük ki belöle ami minden esetben sárga színű.

Remélem sikerült a felmerülő kérdésekre választ adnom, ha még lenne kérdésetek a témával kapcsolatban keressetek bátran:

Németh Bálint vagyok, karikagyűrű szakértő és ékszerész. Rengeteg párnak készítettem már karikagyűrűt és pontosan tudom milyen fontos döntés ez.
A karikagyűrű az összetartozás szimbóluma és emellett a legfontosabb, hogy tartós és kényelmes is legyen. Minden gyűrűmet én készítem a saját kezemmel, ezért minden darab a legnagyobb figyelemmel készül nektek. Nálam minden gyűrű készítése egy személyes találkozóval indul, amikor megismerlek benneteket és meghallgatom az igényeiteket. Ezután közösen már könnyű lesz megtalálni azt a fazont, ami a legjobban illik hozzátok. Gyertek el hozzám személyesen és nézzétek meg hol készítem nektek a hűségetek jelképét. Egerben személyesen a Junior Expo ideje alatt várom a kedves érdeklődőket.

www.nemethkarikagyuru.hu

Facebook: https://www.facebook.com/nemethkarikagyuru/

Telefon: 06 20 436 65 91

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt