Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'Mi csengetünk a Postának' - januártól drágulnak a postai szolgáltatások

'Mi csengetünk a Postának' - januártól drágulnak a postai szolgáltatások

Ismét drágulnak január elsejétől a postai szolgáltatások. „A nem tömeges feladású, közönséges levél alapára 30 grammig 110 forintról 115 forintra, 50 grammig 145 forintról 150 forintra, a hivatalos irat ára 325 forintról 330 forintra módosul” – közölte a Magyar Posta a Világgazdasággal.

Az elsőbbségi levél ára 140 forintról 145 forintra módosul, az ajánlott többletszolgáltatás ára pedig 250 forint helyett 265 forint lesz. A levelezőlap és a képes levelezőlap ára 85 forintról 90 forintra változik. A tértivevény különszolgáltatás ára is emelkedik: 165 forint helyett 180 forint lesz. „Az egyetemes postai szolgáltatások árainak a szolgáltatás költségein kell alapulniuk, ezáltal ösztönözniük kell a hatékony működést és biztosítaniuk kell a diszkriminációmentességet. Az árváltozás mértékét a jogszabályi környezet úgy határozza meg, hogy a hatálya alá tartozó termékek átlagos áremelése nem lehet magasabb, mint az infláció várható mértéke” – írta a Magyar Posta. A 2012-ben veszteséggel záró állami vállalat tavalyi éves jelentéséből kiderül: az új postatörvény a fogyasztói árak megállapítása és mértéke tekintetében – az egyetemes postai szolgáltatás kivételével – teljes döntési szabadságot ad a postai szolgáltatóknak. Az egyetemes postai szolgáltatások közül a hatósági ármegállapítás körében a hivatalos irat, valamint az 50 gramm alatti „küldeményenkénti díjszabás” szerint feladott levél maradt, a többi szolgáltatás a szabad árformába tartozik. „A hatósági árszabályozásnál a korábbiaktól eltérően nem a tételes árakat, hanem az ármegállapítás módszerét írja elő a jogszabály” – olvasható a jelentésben.

A Magyar Posta levélpostai tevékenységének bevétele tavaly közel 3 százalékkal meghaladta a 2011-es forgalmat. A címzett küldemények bevétele ennél kisebb mértékben emelkedett. A bevételek legjelentősebb része a közönséges levélfeladásból származik, amelynek forgalma stagnál. Az alapvetően a lakosság részéről igénybe vett elsőbbségi levél, a levél különszolgáltatások és a hivatalos irat bevételi forgalma azonban emelkedett.

„A címzett levelezés folyamatosan csökkenő piaci szektor, aminek oka egyrészt a gazdasági válság, másrészt a fogyasztói szokások átalakulása. A szolgáltatók költségcsökkentési szempontból több számlát adnak fel egy küldeményben, valamint elektronikus fizetési megoldásokat próbálnak a fogyasztók számára bevezetni” – áll a jelentésben.

Idén januártól nyílt meg Magyarországon az 50 gramm alatti levelek piaca, amelyre egyelőre senki nem lépett be, így változatlanul nincs riválisa a Magyar Postának. A Feibra Kft. volt a legkomolyabb próbálkozó, de nem kapott engedélyt a hatóságoktól. A cég abban reménykedett, hogy a szabad verseny jobb ár/érték aránnyal az ügyfeleknek nyújtott volna előnyt. Az államnak fenn kell tartania az úgynevezett egyetemes szolgáltatást, garantálva azt, hogy az ország egész területén igénybe vehetők legyenek az alapvető postai szolgáltatások. Ez veszteséges üzlet, aminek kompenzálására egy alapot állítanak fel, amelybe az új piaci szereplők fizetnének be a Magyar Posta javára.

Online pénztárgép a postán

A Magyar Posta is készül arra, hogy az online pénztárgépekre való átállás minél gördülékenyebben és egyszerűbben, minél kevesebb problémával valósuljon meg. Az állami vállalat a Közbeszerzési Értesítő szerint a Magyar Telekom Nyrt-vel kötött szerződést „Online pénztárgépek működtetéséhez szükséges mobil adatszolgáltatás biztosítása, továbbá MKEH engedéllyel rendelkező online pénztárgépek szállítása és üzembe helyezése” tárgykörben 387,7 millió forint értékben. A szerződés eredetileg becsült összértéke 547,7 millió forint volt. A vesztes ajánlattevő a Mobil-Adat Kft. és az ECR Trade Pénztárgép Kft. közösen volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk