Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Június 02. 10:34, szombat | Belföld
Forrás: mti

Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás

Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás

Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás - jelentette be közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek éjjel.

A tárca emlékeztet arra, hogy július 1-jétől kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz, a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a hivatal felé. A számlát kiállító vállalkozónál az adatszolgáltatást a program automatikusan végzi el, ez a vállalkozónak semmilyen pluszmunkát nem jelent. Az online számlázás a csalárd cégek kiszűrésével nemcsak a tisztességes vállalkozókat és az államkassza bevételét védi, hanem jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A részleteket szabályozó rendeletmódosítás az Európai Bizottság jóváhagyását követően, most jelent meg a Magyar Közlönyben. Az úgynevezett műszaki notifikációs eljárás keretében kiadott engedélyre azért volt szükség, mert a brüsszeli bizottság felügyeli, illetve hagyja jóvá a műszaki tartalmú nemzeti jogszabálytervezeteket.

Az online számlázás a számlázóprogramot használó vállalkozásoknak semmilyen terhet nem jelent, hiszen a program automatikusan küldi az adatokat a NAV-ba. A számlázóprogramok informatikai átalakítását fejlesztők végzik el, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad: tavaly óta rendszeresek az egyeztetések a NAV szakemberei és a fejlesztéssel érintett piaci szereplők között.

Az online számlázás bevezetése a bürokráciacsökkentésben is jelentős előrelépést jelent. A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás teremti meg az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét.

A kézi számlák adatait is továbbítani kell, de mivel ezt a műveletet értelemszerűen nem egy program végzi el, érdemes az érintetteknek átállni a kézzel kiállított számla helyett a számlázóprogram használatára. Ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak egy erre a célra létrehozott weboldalon.

A nemzetgazdasági tárca aláhúzta: százmilliárdos bevételt hoztak eddig az utóbbi időszak feketegazdaság elleni intézkedései. A magyar megoldások jelentőségét pontosan megmutatja, hogy több állam is tanulmányozta, és át is vette a hazai online pénztárgép, illetve a közúti elektronikus ellenőrzés rendszerét. A július 1-jén debütáló online számlázás pedig egy következő lépés a gazdaság fehérítése érdekében - áll a közleményben.

Címkék: online, számlázás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.