Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Szeptember 04. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már kétmillióan menekültek el Szíriából

Már kétmillióan menekültek el Szíriából

Csaknem minden tizedik szír állampolgár külföldre menekült a polgárháború borzalmai elől - jelentette be az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres kedd reggel Genfben a szervezet jelentésének bemutatóján. A jelentés megállapítja, hogy a kétmillió emberből 1,8 millió az elmúlt egy évben hagyta el az országot. A 2012-ben még 22,5 millió lakosú országot ma már napi átlagban 5000-en hagyják el, az év végére így akár már hárommillióra is nőhet a menekültek száma.

„Szíria az évszázad hatalmas tragédiájává vált, olyan szégyenletes humanitárius katasztrófává, ami példátlan szenvedéssel jár együtt” - figyelmeztetett Guterres, aki szerint az 1994-es ruandai polgárháború óta nem látott menekültválsággal kell szembenézni.

A menekültek fele gyerek – többségében 11 éve aluli, akik különösen ki vannak téve a járványoknak és éhezésnek. Csak 118 000 gyereknek tudnak valamilyen oktatást biztosítani, és elenyésző azok száma is, akire nevelési tanácsadó tud felügyelni – ezért sokan máris egy „elveszett generációról” beszélnek, melyet nehéz lesz majd bevonni a háború utáni újjáépítésbe.

A menekültek 97 százaléka a Szíriával szomszédos országokban tartózkodik, ami a befogadókra is óriási terheket ró. A legtöbben - 700 ezren - Libanonban vannak, pedig ez az ország a legkisebb Szíria szomszédai közül, ezért aztán itt minden hat libanonira jut egy szír. A második és a harmadik legtöbb embert befogadó ország Jordánia és Törökország, de a fél-polgárháborús helyzetben vergődő Irakban is 170 ezer szír nyomorog.

Az ENSZ szerint a nyugati országoknak nagyobb erőfeszítést kéne tenniük azért, hogy a befogadó országok infrastruktúrájában és gazdaságában ne okozzon válságot ez a tömeges bevándorlás. Ez annál is sürgetőbb lenne, mert a nemzetközi segélyszervezetek súlyos forráshiánnyal küszködnek, az alapvető ellátás biztosításához szükséges összegnek csak a 47 százaléka áll rendelkezésükre.

A maga kétmillió emigránsával a szírek a palesztinok és az afgánok után a világ harmadik legtöbb menekültet adó nemzetévé vált, de ehhez hozzá kell venni, hogy Szírián belül is nem kevesebb, mint 4,25 millió ember hagyta el háborús térségben fekvő otthonát, azaz vált belső menekültté.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik