Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kivonulna két lakossági gázszolgáltató

Kivonulna két lakossági gázszolgáltató

Két külföldi tulajdonú energiaszolgáltató kezdeményezett tárgyalásokat annak érdekében, hogy eladja a lakossági ellátást végző üzletrészét az államnak – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Bár a tárcavezető nem említett cégneveket, a Magyar Nemzet úgy tudja, két gázszolgáltató: a GDF Suez és a Tigáz szabadulna az egyetemes szolgáltatói szereptől.

A tárcavezető szerint biztos, hogy ősszel ismét tíz százalékkal csökkennek a lakossági gáz-, áram- és távhőtarifák. Hosszú távú együttműködést szeretnénk a külföldi tulajdonú energiaszolgáltatókkal. Ehhez azonban e cégek tulajdonosainak el kell dönteniük, hogy részt vállalnak-e az ország gazdasági stabilitásának helyreállításában, a rezsicsökkentés mellett is hajlandók-e velünk jönni ezen az úton – fogalmazott a nemzeti fejlesztési miniszter a tárca elmúlt három évének működését bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. Németh Lászlóné hozzátette, már két lakossági energiaszolgáltató jelezte: nem kérnek a további energiaár-csökkentésből, ezért eladnák az államnak a veszteséges, vagyis a háztartásokat ellátó üzletágukat.

Bár Németh Lászlóné nem nevesítette a cégeket, a Magyar Nemzet piaci forrásokból úgy tudja, két gáztársaság: a francia hátterű GDF Suez és az olasz tulajdonú Tigáz szabadulna az egyetemes szolgáltatói feladatoktól. A miniszter elmondta, a tárgyalást kezdeményező két szereplő közül az egyik felajánlotta, hogy a befolyó eladási árból további energetikai beruházásokat valósítana meg Magyarországon.

Németh Lászlóné emellett megerősítette, amit korábban a Magyar Nemzetnek adott interjúban elsőként jelentett be: ősztől biztosan újabb tíz százalékkal csökken majd a gáz, az áram és a távhő ára a háztartások számára. Megjegyezte, a rezsicsökkentés ezentúl várható lépéseihez további döntésekre van még szükség.

A csökkentés mértéke szerinte attól is függ majd, hogy Magyarország milyen pozíciót tud felvenni a nemzetközi energiapiacon. Így például attól, milyen kedvezményt tud kialkudni a kormány az orosz hosszú távú gázszállítási szerződés újratárgyalásakor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;