Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Augusztus 01. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti/MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba

Kezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba

Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón.
Rétvári Bence emlékeztetett, 2010 előtt a tankönyvellátást a profitérdek határozta meg, ami miatt évről évre emelkedtek az árak; utána viszont létrejött az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere, amely "az elmúlt években bizonyított".

"Sokkal minőségibb, új generációs tankönyvek jöttek létre, melyek fejlesztésébe bekapcsolódtak a diákok, a tanárok is, s e fejlesztések folytatódni fognak."

Jelezte, a köznevelési portálon nyomon követhető, hogy milyen tankönyvek vannak.

Rétvári Bence kiemelte, az állami tankönyvellátás tette lehetővé, hogy az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden, összesen több mint egymillió diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket.

"Gördülékeny, hatékony, jól működő és pontos rendszerről beszélhetünk" - mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy évfolyamtól függően a családok 10-12 ezer forintot spórolhatnak meg diákonként, a jövő évi költségvetésben az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárd forint szerepel.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár közölte, az iskolák az idén több mint 3300 tételből választhattak. A jó minőségű tankönyvek további biztosítása érdekében európai uniós támogatással a következő három évre tankönyvfejlesztési program indult, összességében mintegy 900 tétel fejlesztése valósul meg. Hangsúlyosan olyan, sajátos nevelési igényű gyermekeknek szóló, illetve nemzetiségi tankönyvek fejlesztését tűzték ki célul, amelyek nem voltak a piacon - mondta.



Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója közölte, hogy az iskolák március 15-én kezdték összeállítani a tankönyvrendeléseket, majd áprilisban a kft. összeállította az első rendeléseket a nyomdai konzorciumnak, amelyet az Alföldi Nyomda vezet. Mintegy négy hónap alatt több mint 10 millió tankönyvet gyártottak nagyon jó minőségben, és a július 25-i határidőig le is szállították.

Az idei tankönyvellátási igények kielégítésére a saját készletükkel együtt mintegy 15 millió tankönyv áll rendelkezésre, ebből Üllőn 12,5 millió található, a többi a celldömölki raktárban van - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a raktározási tevékenységben a Kello saját dolgozói mellett három műszakban naponta több mint 500 diák vesz részt.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy idén is központosították a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztőeszközeinek rendelését, ezek mennyisége ebben az évben megháromszorozódott.

A tankönyveket saját eszközökkel, illetve a Magyar Posta közreműködésével szállítják, szerdán 215 iskolához érkeznek meg a tankönyvek - közölte. A pótrendeléseket augusztus 20-a után fogadja a Kello szeptember 15-ig, a kiszállítás szeptember utolsó hetétől kezdődik.

Azoknak a diákoknak - a 10., 11., 12. évfolyamon -, akiknek fizetniük kell a tankönyvekért, a fizetési határidő szeptember 15. vagy a kézhezvételtől számított 15 nap - hívta fel a figyelmet.

A szuloifelulet.kello.hu oldalon a szülők megnézhetik a gyereküknek rendelt tankönyvek listáját, illetve online fizetés is lehetséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során