Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 13. 15:58, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Két héttel tovább látható a Nemzeti Múzeum Capa-kiállítása

Két héttel tovább látható a Nemzeti Múzeum Capa-kiállítása

Az eredetileg tervezettnél két héttel tovább, január 26-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa/A játékos című kiállítása, amely a világhírű magyar származású fotográfus "szerepeit" mutatja be több mint 160 fotón keresztül.

A Robert Capa születésének 100. évfordulójára készült tárlat látogatói - az általa és róla készített felvételek, valamint korhű installációk segítségével - a fotográfust egyaránt megismerhetik mint emigránst, fotóriportert és haditudósítót, mint játékost és hőst - közölte az MTI-vel hétfőn a múzeum.
Fisli Éva kurátor a tárlat 2013. őszi megnyitója előtt elmondta: arra is hangsúlyt helyeztek, hogy bemutassák a fotók keletkezésének kontextusát. A közönség így láthatja, milyen formában kerültek Capa felvételei a korabeli olvasók elé. Néhány fotónál az is nyomon követhető, miként vágták meg, retusálták őket vagy egy új képfelirattal hogyan változtatták meg az értelmezési kontextust.
A tárlathoz Doku-tér is tartozik, ahol a látogatók elmélyülhetnek a Capa-irodalomban is.
Január 19-én a magyar kultúra napja alkalmából a múzeum Most megszólalnak a képek címmel tart irodalmi délutánt a kiállításhoz kapcsolódva. Hegedűs D. Géza Robert Capa, John Steinbeck, Irwin Show riportjaiból és visszaemlékezéseiből, valamint további kortárs írók és költők műveiből állította össze a világhírű fotográfus életének legfontosabb állomásait felidéző műsorát, amelyhez Gerendás Péter választott dalokat.
A Nemzeti Múzeum évek óta őrzi az úgynevezett Capa-mestersorozatot, amelyből az ország számos városába vitt el válogatást, 2013 októberében pedig Rómában mutatott be egy különleges összeállítást a fotográfus által a második világháború idején, Olaszországban készített felvételekből; ez az anyag jelenleg Firenzében, az Alinari Nemzeti Fotográfiai Múzeumban látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során