Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2015. November 24. 05:29, kedd | Helyi
Forrás: Polgármesteri hivatal

JUBILEUMOT ÜNNEPELT ÉS MEGERŐSÍTETTE TESTVÉRVÁROSI EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT EGER ÉS MACON

JUBILEUMOT ÜNNEPELT ÉS MEGERŐSÍTETTE TESTVÉRVÁROSI EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT EGER ÉS MACON

Eger és a franciaországi Macon 30 évvel ezelőtt, 1985-ben kötött testvérvárosi megállapodást.

Ezt a jubileumot 2015 áprilisában, Egerben, 2015 november 21-én pedig Maconban ünnepelte meg a két város önkormányzata delegációja. Marie-Paule Cervos alpolgármester asszony és Habis László polgármester egy francia nyelvű nyilatkozat aláírásával újból elkötelezte magát a jövő közös szolgálata, a két település értékeinek megismertetése, a tapasztalatok kölcsönös átadása, a francia és a magyar kultúra megismertetése és a fiatalok találkozásainak elősegítése mellett.

„Egyetlen találkozás többet nyújthat, mint tíz év az iskolapadban, amit azzal töltesz, hogy azt ismételgeted, amit a tanárod mond” – idézte a Magyarországot köztudottan kedvelő Gérard Dépardieu francia színészlegenda szavait Habis László. Eger polgármestere kiemelte: amikor a művész egy televíziós interjúban a szép magyar városok és számára kedves vidékek közül is kiemelte Egert, az Eger környéki tájat és az Egri Bikavért, akkor tapasztalatból, találkozások élménye alapján beszélt. Eger és Macon kapcsolata a testvérvárosi viszonyok között is különleges, éppen azért, mert találkozások sokaságán alapul - 30 év alatt sok száz találkozás erősítette ezt a barátságot a fiatalok, zenészek és népművészeti és más kulturális csoportok, intézmények között. Hosszú évek óta zajlik gimnazisták között a „Ki tud többet Maconról?” című vetélkedő, melynek fődíja egy látogatás a Lyonhoz közeli, 35 ezer lakosú francia városban, s ezek a látogatások kölcsönösek. A viszonylag nagy távolság ellenére is visszatérően vendégül láthattunk Egerben egy-egy zenei formációt Maconból, s ez tovább színesítette Eger gazdag kulturális életét, emelte egy-egy városi ünnepünk fényét. Az egri városvezető végül elmondta: Macont és Egert összeköti a bor és a kultúra több területe, az elmúlt 30 év története és sok száz emberi találkozás. Fontos, hogy két ilyen város a jövőben tudatosan törekedjen arra, hogy fenntartható kapcsolatokat építsen a polgárai között.

- „Örömömre szolgálna és felvállalhatónak, kivitelezhetőnek is tartom, hogy a megfelelő kapcsolódási pontok megkeresését követően kétévente megjelenjen Egerben Macon, illetve Maconban Eger egy-egy civil szervezet és egy-egy kulturális csoport, vagy borászatok képviselője” – fogalmazott Habis László.

Marie-Paule Cervos, Macon alpolgármester asszonya köszöntőjében visszaemlékezett arra, hogy három évtizede, a szőlő és a bor szeretetéből, egy borvásár kapcsán született a két város barátsága. Az utóbbi évtizedek bizonyították, hogy a bor és gasztronómia milyen kapocs az emberek között, melyre sok másfajta kapcsolat épülhet.

1989-et követően felerősödött Macon és Eger kapcsolata, 1990 szeptemberében, az első szabad önkormányzati választásokat követően városi képviselők, később - csereprogramok, városismereti versenyek révén - általános- és középiskolás diákok, valamint pedagógusok, borászati oktatók tettek látogatást a magyar, illetve a francia testvérvárosban. Legutóbb, az idei év tavaszán Magyarországon, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertjén együtt muzsikáltak Egerben az egri és maconi zenészek, a nyáron pedig az egri Cantus Agriensis kórus lépett fel Maconban. Mindezek segítették a másik ország kultúrájának megismerését, valamint erősítették az európai polgárság érzését is - fogalmazott a maconi városvezető.

A franciaországi látogatás során az egri delegáció tagjai a jubileumi ünnepség mellett meglátogatták a X. Gourmet Fesztivált, ahol Egert a Nemzeti Étterem képviselte. Megismerkedtek emellett a maconi kulturális intézményrendszerrel, a helyi médiatékával és meglátogattak egy újonnan épült, startup vállalkozásokat támogató ipari létesítményt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói