Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni Magyarországról

Jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni Magyarországról

Jövő péntektől számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába - közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.

A tárca által péntek délután közzétett teljes listán - 14 brit tengerentúli terület mellett - 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében a brit kormány július 10-étől feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

A karanténelőírás alól mentesített országok között van mások mellett Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország.

Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai EU-országok közül Bulgária és Románia nem szerepel a listán. Nem vonatkozik a karanténelőírás enyhítése Oroszországra sem.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az angliai karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek az angliai karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

A többieknek addig kell Angliában karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Angliába beutazók a karanténelőírás jövő pénteki feloldása után is kötelesek lesznek megadni a határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.

A tárca a tájékoztatásban kiemeli azt is, hogy az enyhítés az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól.

A közlekedési minisztérium pénteki bejelentésével egy időben a brit külügyminisztérium is módosította azt a felhívását, amelyben a legszükségesebb eseteken kívül eddig minden külföldi utazástól eltanácsolta a brit állampolgárokat.

A külügyi tárca péntek délutáni közleménye szerint ez a felhívás július 4-től, vagyis már szombattól nem érvényes azokra az országokra, amelyeknek a felkeresése immár nem jelent "elfogadhatatlanul magas kockázatot" a brit utazókra.

A külügyminisztérium által közzétett listán jórészt ugyanazok az országok és területek szerepelnek - így Magyarország is -, amelyekből a közlekedési minisztérium pénteki döntése alapján jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába.



Mindezek alapján a brit külügy szombattól nem tanácsolja el a briteket ezeknek az országoknak - köztük Magyarországnak - a felkeresésétől. Aki viszont már szombaton vagy a legközelebbi napokban elutazik ezekbe az országokba, a közlekedési minisztérium pénteki rendelete alapján csak jövő péntektől térhet vissza Angliába úgy, hogy érkezése után nem kell két hétre karanténba vonulnia.

A közlekedési tárca közölte: a brit kormány elvárása az, hogy az angliai beutazási karanténkötelezettség alól felmentett országok szintén ne kötelezzék elkülönítésre a hozzájuk érkező briteket.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a karanténelőírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét nőnénk, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás.

A karanténelőírás megszüntetése a mentesített országokból vasúton, hajóval vagy repülőgéppel Angliába érkezőkre egyaránt vonatkozik.

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján jelenleg kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy a már visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (390 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

A brit turisztikai és a repülési ágazat legnagyobb vállalatai élesen bírálták a karanténintézkedést és összehangolt jogi eljárást kezdeményeztek azzal a céllal, hogy bíróság kötelezze a kormányt a szabályozás visszavonására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.