Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Február 19. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Jelentősen megfogyatkozott India madárpopulációja az elmúlt évtizedekben

Jelentősen megfogyatkozott India madárpopulációja az elmúlt évtizedekben

India madárpopulációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben egy kormányjelentés szerint.

A legnagyobb mértékű csökkenés a sasok, keselyűk, poszátafélék és a költöző gázlómadarak számában mutatkozott - írja a BBC.com. A nemzeti madár, a kék páva vagy indiai páva (Pavo cristatus) populációja viszont jelentősen növekedett.

Az állatok számának visszaesése hátterében elsősorban a vadászat és az élettér csökkenése áll. Szintén nagy veszélyt jelent a madarakra az elektromos vezetékekkel való ütközés is.

A jelentés, mely az első ilyen témájú átfogó tanulmány, két fő felmérésen alapul: a madárpopulációban az elmúlt 25 évben és az elmúlt 5 évben bekövetkezett csökkenést vizsgálta.

"A hosszú távú méréshez csak 261 faj esetében voltak elérhető adatok, ezek 52 százalékánál esett vissza az egyedszám. A legutóbbi változások esetében 146 fajra vonatkozóan rendelkeztünk adatokkal, ezek csaknem 80 százalékánál következett be a populáció csökkenése" - mondta el Mysore Doreswamy Madhusudan, a Nature Conservation Foundation természetvédelmi szervezet alapítója.

Az adatok több mint tízmillió madárészlelésen - 15 ezer hivatásos madármegfigyelő feljegyzésein - alapulnak. Az információkat az eBird nevű globális adatbázisban összesítették.

Ezek szerint az ország egészében stabilnak mutatkozik a verébfélék állománya, a főbb városokban azonban csökkent a populációjuk. A költözőmadarak populációjában is enyhé csökkenés tapasztalható.

A jelentés szerint az 1990-es évek óta a keselyűk, a túzokok és más különleges futómadarak száma is drámaian csökkent.

Egyes fajok, például az olajzöld asztrild (Amandava formosa) száma elsősorban a madárkereskedelem miatt zuhant drámaian - áll a jelentésben.

A veszélyeztetett csíkosfejű futómadarat (Rhinoptilus bitorquatus) pedig, melyet 138 évnyi kihagyás után 1986-ban fedeztek fel újra, megint nem észlelték 2008 óta.

Eközben viszont az erdei kuvikot (Athene blewitti), melyet 1997-ben fedeztek fel újra, egyre több helyszínről jelentik.

A kutatók hangsúlyozzák: a tanulmány önálló fajok krónikája, nem "India madárállományának általános egészségéről szóló" tanulmány.

Címkék: india, madár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.