Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 24. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Horvátországban egyes iskolákban is oltanak majd a szeptember 6-án kezdődő tanévben

Horvátországban egyes iskolákban is oltanak majd a szeptember 6-án kezdődő tanévben

Önkéntes alapon egyes iskolákban is oltanak majd a koronavírus-ellen Horvátországban a szeptember 6-án kezdődő tanévben - közölte hétfőn Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese.

Pavic Simetin kiemelte: főleg a középiskolák végzős tanulóinak lesz erre lehetőségük, valamint az egészségügyi- és vendéglátóipari szakközépiskolák diákjainak, akik a gyakorlati képzés miatt több, különböző korú emberrel is kapcsolatba kerülnek.

"Az oltás önkéntes, nem kötelező a gyerekek számára. De így, hogy az iskolákban lehetőség lesz a tömeges oltásra, a gyerekek és a szüleik könnyebben hozzáférhetnek a vakcinához" - hangsúlyozta.

Az oktatási minisztérium közlése szerint a tavalyi évhez hasonlóan hagyományos módon kezdődik a tanév. Várhatóan csak ötödik osztály felett kell majd maszkot hordaniuk az osztálytermekben a tanároknak és a diákoknak, az általános iskolák alsó tagozatosai számára pedig csak a közös helyiségekben lesz kötelező. Engedélyezik szeptembertől a fakultatív- és pótórák jelenléti megtartását is, az elmúlt tanévben erre csak online volt lehetőség.

A korábbi bejelentésektől eltérően, egyelőre nem lesz kötelező a pedagógusok tesztelése. Annak ellenére sem, hogy például az általános iskolákban az alkalmazottak 50 százaléka, a szakközépiskolákban az 55 százaléka, a gimnáziumokban pedig csak az 56 százaléka van beoltva.

Az elmúlt 24 órában 73 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 369 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8303-ra emelkedett. Kórházban 307 beteget ápolnak, közülük 42-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 697 583-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,8, a felnőtt lakosság 50,2 százaléka -, közülük 1 579 035-en már a második adagot is felvették.

Szlovéniában, ahol már jövő hétfőn megkezdődik a tanév, Horvátországgal ellentétben kötelező a tanárok tesztelése, míg a felső tagozatos és a középiskolás diákok számára ez önkéntes. A felsőoktatásban csakis védettségi igazolással lehet látogatni az órákat. Az alsó tagozatokban itt is csak a közös helyiségekben lesz kötelező a maszk viselése.

Hétfőre 116 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 75-en vannak kórházban, 18-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 968 971-en kaptak védőoltást, közülük 881 119-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 42 százaléka.

Mindkét említett országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése