Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hónapok múlva kerülhet pont a devizaügy végére

Hónapok múlva kerülhet pont a devizaügy végére

Az egyes kormánypárti politikusok – így például Rogán Antal – által várt május vége helyett ősszel egészítheti ki a devizaügyben hozott decemberi jogegységi határozatát a Kúria. A törvényhozás várhatóan ezután dönthet a hiteladósok megsegítéséről, a kölcsönmegállapodások esetleges átírásáról. Az Európai Bíróságtól viszont már április 30-án fontos útmutatásokat kaphatunk - írja a Magyar Nemzet.

Bizonyos jogi megfontolások ma már ismeretesek, számos részlet azonban még tisztázásra vár. Az Alkotmánybíróság (AB) például március közepén a kormány indítványára állást foglalt a kölcsönszerződések egyes részletei kapcsán, és korábbi álláspontját megerősítve rögzítette: a törvényhozás jogszabállyal kivételesen módosíthatja a régebbi hitelmegállapodások feltételeit. Az AB határozata ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a törvényhozóknak a szerződések átírásakor az összes körülményt figyelembe véve egyensúlyra kell törekedniük.

December közepén a Kúria is foglalkozott a devizaüggyel, s akkori jogegységi határozatában egyebek közt kimondta: a devizaalapú kölcsönszerződés – önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt – nem ütközik jogszabályba, nem sérti a jó erkölcsöt, nem uzsorajellegű, és színlelt kontraktusnak sem tekinthető. A Kúria emellett későbbi időpontra halasztotta a döntést arról, mikor felel meg az átláthatóság követelményének a bank egyoldalú szerződésmódosítása. Ebben a témakörben ugyanis előzetes döntéshozatal zajlik a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon. Az eljárást – a Kásler-ügy kapcsán – 2013 januárjában éppen a Kúria kezdeményezte. A jogegységi tanács az uniós fórum döntése után egészíti ki decemberi devizaügyi határozatát.

A közelmúltban kiderült, hogy az Európai Bíróság április 30-án hirdeti ki ítéletét az egyébként az árfolyamrés kérdését is firtató Kásler-perben. A döntés előkészítésében dán, cseh, holland, luxemburgi és észt szakember vesz részt. Lehóczki Balázs, a luxembourgi testület sajtóosztályának magyar ügyekkel foglalkozó munkatársa a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: az ítélet megfogalmazása előtt az európai ítélkező fórum – bár lehetősége volna rá – nem hallgat meg pénzügyi, banki szakértőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk