Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 25. 12:58, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Hiteltörlesztés - Elemzők: nincs nagy piaci hatása a korábbi törlesztésnek, a kormány a befektetőknek üzent

Hiteltörlesztés - Elemzők: nincs nagy piaci hatása a korábbi törlesztésnek, a kormány a befektetőknek üzent

Nincs nagyon nagy piaci, pénzügyi jelentősége annak, hogy a kormány két héttel korábban törlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szembeni adósság egyik, 607 millió eurós részletét, a lépéssel a kabinet a befektetőknek üzent - mondták az MTI-nek banki elemzők pénteken.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azt emelte ki, hogy nincs sok idő a törlesztés esedékessége és végrehajtása között, így a tranzakció előrehozatalának nincsen nagy pénzügyi hatása. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormány ezt egyfajta "hangulatjavító" lépésnek is szánhatta, hogy megmutassa a választóknak és a piacoknak: megfelelően el van látva devizával.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány az eredeti határidő előtt két héttel, japán jenben törlesztette az IMF felé fennálló adósság egy részletét. A miniszter szerint az előrehozott törlesztést az tette lehetővé, hogy "elkapkodták" Prémium Euró Magyar Államkötvényt, amelyből összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár.
Matolcsy György szerint a korai törlesztés "a pénzügyi stabilitást, a befektetői biztonságot, és az ország erejét mutató lépés".
Árokszállási Zoltán kiemelte, hogy a kormány valóban többet tudott eladni a lakossági eurókötvényből, mint amennyire korábban lehetett számítani. Úgy fogalmazott: az 1,3 milliárd eurós értékesítés már tekintélyes összeg az idei évre tervezett, valamivel több mint 5 milliárd eurós devizakibocsátási cél fényében, de az értékesítés gyors üteme is fontos. Így kérdéses, hogy szükség lesz-e egyáltalán nemzetközi devizakötvény-kibocsátásra - tette hozzá.
A közgazdász szerint ugyanakkor egy intézményi devizakibocsátásnak pozitív felhangja lenne a piacon, jóllehet a kormány stratégiájába beleillik, hogy inkább a belső szereplőket igyekeznek bevonni az adósságfinanszírozásba. A Prémium Euró Államkötvény (PEMÁK) nagyobb értékesítésének ára is van - fogalmazott a közgazdász, aki rámutatott, hogy az első széria 5,1 százalékos néveleges kamatozása, illetve a második széria 4,7 százalékos kamata is felette van a magyar deviza-államkötvények piaci hozamszintjeinek.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője is hasonlóan vélekedett az előrehozott törlesztésről. A közgazdász úgy fogalmazott: semmilyen messzemenő következtetést nem érdemes levonni a bejelentésből, hiszen "két héten nem áll vagy bukik semmi".
Kondrát a japán jenben történő törlesztéssel kapcsolatosan kiemelte, hogy a kormány devizapozicióit swap-üzletekkel fedezi, így "nem tud igazán nyerni" a korai törlesztéssel.
Az MKB elemzője szerint a kormányzati lépés egyfajta üzenet lehet a befektetőknek, hogy "minden rendben van".

Címkék: Gazdaság-NGM-IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során