Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Háztartáson belüli erőszak - a megalázást is büntetni fogják

Háztartáson belüli erőszak - a megalázást is büntetni fogják

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak nevezik majd a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját. Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára kedd reggel a köztelevízióban beszélt a törvénnyel kapcsolatban tervezett finomításokról.

Répássy Róbert a Ma reggelben elmondta, hogy még apró finomítás van a törvényen, pontosabban a háztartáson belüli erőszak elnevezésén; a zárószavazás jövő héten lesz.

Az igazságügyért felelős államtitkár elmondta: azt próbálják az elnevezéssel lefedni, hogy egyes hozzátartozók, egyes egy háztartásban élő személyek között kialakulhatnak súlyos bűncselekmények, amelyek a bizalmi viszonyukat sérti, s ezért szükséges egy önálló tényállásban szabályozni a szóban forgó bűncselekményt.

Répássy Róbert kitért arra, hogy az elnevezés akár országonként is más lehet: például családon belüli erőszak , párkapcsolati, vagy hozzátartozói erőszak.

A jövőben azt is büntethetik, ha az elkövető megalázza, vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki a hozzátartozóját.

Mint kifejtette: a megalázás olyan eset, ahol erőszakos magatartással, de nem bántalmazással az emberi méltóságában valaki megalázza hozzátartozóját. Ebben az esetben, ha a megalázott fél úgy érzi, hogy nem tűri tovább ezt a megaláztatást, feljelentést tehet.

A súlyos nélkülözéssel összefüggésben elmondta: ez olyan gazdasági visszaélés amikor, a közös vagyonból a létfenntartáshoz szükséges részt sem adja oda a másik fél.

Répássy Róbert hangsúlyozta: a megaláztatásánál és a gazdasági nélkülözésnél a sértettnek kell jelentkeznie és közölnie, hogy a vele történtek elérik a bűncselekmény szintjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk