Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 18. 18:05, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Tizennyolc települést zárt el a hó, több tucat út járhatatlan

Havazás - Tizennyolc települést zárt el a hó, több tucat út járhatatlan

Győr megyében 16 út járhatatlan. Lezárták az utat Sárkeresztúr és Sárosd között. Egy település még a hó fogságában van Veszprém megyében. Buszok, teherautók, személykocsik akadtak el Keszthely közelében.

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint 16 útszakasz járhatatlan a hóhelyzet miatt Győr-Moson-Sopronban.

Kivétel nélkül alacsonyabb rendű - négy- és öt számjegyű - utakról van szó, melyek többsége a megye nyugati és déli határán, illetve Mosonmagyaróvár körzetében található.
A tájékoztatás szerint továbbra is korlátozzák Sopronnál és Kópházánál a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek belépését, a 82-es főút Veszprémvarsánytól a megyehatárig húzódó szakaszán pedig kötelező a hólánc használata.


Lezárták az utat Sárkeresztúr és Sárosd között

Hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a 6209-es út Sárkeresztúr és Sárosd között, ezért a Magyar Közút lezárta az útszakaszt - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek késő délután az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy a lezárást csak a szél mérséklődése után szüntetik meg.
Ez már a második útszakasz, amelyet hóátfúvások miatt kellett lezárni Fejér megyében. Korábban a Székesfehérvár és Zámoly közötti utat zárta le a rendőrség a műszaki mentések idejére, mert több kamion elakadt.

Egy település még a hó fogságában van Veszprém megyében

Egy települést kiszabadítottak, egy még a hó fogságában van Veszprém megyében - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

Bakos György elmondta, hogy a Balaton-felvidéken két települést, Mindszentkállát és Szentbékkállát zárta el a külvilágtól a hó; előbbit nemrégiben kiszabadították a hó fogságából.
Szentbékkálla még ma megközelíthető lesz - ígérte a szóvivő, hozzátéve, hogy a településeken nem okozott ellátási problémát az elzártság.

Buszok, teherautók, személykocsik akadtak el Keszthely közelében

Lezárták a 71-es főút Keszthelyt elkerülő szakaszát, ahol péntek délután autóbuszok, személyautók, kamionok és furgonok akadtak el.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a 71-es főúton, Fenékpuszta térségében 500-600 méter hosszan egy méter magasságú hóátfúvások alakultak ki, ezért tömegesen akadtak el járművek péntek délután. A tűzoltóság kiérkezésekor hét kamion, négy személygépkocsi, két furgon és két autóbusz vesztegelt, a mentésük után lezárták az utat.
Tótszentmárton és Becsehely között a közútkezelő járműve is elakadt, a nagykanizsai tűzoltók daruval mentették ki. Reziben, Zalakomár és Galambok között, valamint Felsőpáhokon személyautókat, az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyénél és a 76-os főúton pedig kamiont kellett kisegíteniük a tűzoltóknak.
Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek arról számolt be, hogy péntek délután újra megközelíthetővé vált a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajor. Időközben azonban a Vaspörhöz tartozó Velence települést zárta el a hó a külvilágtól.
Zala megyében hóátfúvás miatt zárva van a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakasza, a Galambok és a 7-es főút közötti út, a Kisgörbő és Zalaszentgrót közötti összekötő út, a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, a Baglad és Nemesnép, a Gelse és Zalaszentbalázs, a Söjtör és Tófej közötti útszakasz, valamint a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

Elakadt kamionok miatt lezárták a Zámoly és Székesfehérvár közötti utat

Több kamion elakadt Székesfehérvár és Zámoly között az erős szél miatt kialakult hóátfúvásban, ezért a katasztrófavédelem kérésére a rendőrség lezárta az utat - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek délután az MTI-t.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta: a tűzoltók gépi erővel próbálják a kamionokat menteni, de több esetben körül kellett lapátolni a járműveket a nagy hóban. A műszaki mentés idejére zárva tartják az utat.

A 82-es főúton feloldották, Pápánál elrendelték a korlátozást

Feloldották a 82-es főúton elrendelt kamionforgalom-korlátozást, elrendelték viszont ugyanezt Pápa térségében - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek délután az MTI-vel.

Bakos György elmondta, hogy a kamionok immár korlátozás nélkül haladhatnak a 82-es főúton a Bakonyon át, Pápa és Celldömölk között viszont korlátozást rendeltek el számukra.
A buszok és a vonatok járnak a megyében, bár a menetrendet nem tudják tartani; az utak havasak, helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, ezért csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van - tette hozzá a szóvivő.

Zalában több út is járhatatlan, már csak Csöngetmajor megközelíthetetlen

A nem csillapodó szél és havazás miatt pénteken kora délután számos út járhatatlan Zala megyében, egy településrész, a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajor megközelíthetetlen - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője pénteken az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: a korábbi három település helyett kora délután egyedül Csöngetmajor településrész volt elérhetetlen.
A folyamatos hófúvás miatt Zalában lezárták a 75-ös főút Pölöske és a baki tető közötti szakaszát minden jármű elől. A Keszthely irányából érkező forgalmat a 7362 jelű útra, Bak irányából pedig a 74-es főútra terelik.
Járhatatlan a Baglad és Nemesnép közötti út, a kehidakustányi bekötőút, a Gelse és Zalaszentbalázs közötti útszakasz, de Pölöskefő Magyarszerdahely irányából megközelíthető. Nem használható a Kisgörbő és Zalaszentgrót, Söjtör és Tófej közötti út, valamint a 75111 jelű út Sármellék és a 75-ös főút közötti részen.
Nehezen járható Letenye-Tótszerdahely, Kerecseny-Orosztony, Lenti-Bajánsenye, Gősfa-Vasboldogasszony, Keszthely-Hévíz, Óhíd-Mihályfa és Óhíd-Szalapa, Zalaszentbalázs-Gelse, Zalaszentgrót-Tekenye, Lenti-Csesztreg-Ramocsa összekötő útja. Lakhegyen, a 73162 jelű úton Reziben, Vindornyalakon és Lendvajakabfán ugyancsak rendkívül nehéz a közlekedés.

Tizennyolc települést zárt el a hó, több tucat út járhatatlan

Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó és a hófúvás a Nyugat-Dunántúlon, és 37 utat zártak le - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddig 179 műszaki mentést végzett.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Zala megyében Csöngetmajor településrész, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.
Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében.
Lezárták egyebek mellett 86-os főutat Egyházasrádóc és Szombathely között, valamint a 88-as főutat Sárvár térségében. Lezártak továbbá 35 alsórendű, négy számjegyű utat is, Győr megyében 13, Zala megyében 10, Vas megyében 9, Veszprém megyében 2, Komárom-Esztergom megyében pedig egy út járhatatlan.
Az OKF 179 baleset során intézkedett, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben történt.
A határátkelők jelentős részén megszűnt a forgalomkorlátozás, mindössze Sopronnál és Kópházánál van részleges korlátozás, amely a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. Somogy megyében a berzencei határátkelőnél a 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárműveket csak hólánccal felszerelve és vontatmány nélkül léptetik be.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben.
Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcali, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 kilométer/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.
Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk