Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2015. Március 23. 14:20, hétfő | Helyi
Forrás: Polgármesteri hivatal

Habis László Katowicében

Habis László Katowicében

A MAGYAR-LENGYEL BARÁTSÁG NAPJÁN
JÁRT EGER POLGÁRMESTERE

Katowicében, a Magyar-Lengyel Barátság Napja 2015-ös programjának helyet adó lengyelországi városban járt a hétvégén Habis László, Eger polgármestere, miután Eger nagy sikerrel adott otthont a 2014-es, államelnöki szintű, több száz lengyel vendéget vonzó eseménynek.

Habis László átadta a Magyar-Lengyel Barátság Vándorharangját Katowice város elnökének (Lengyelországban a polgármestert elnöknek hívják), Marcin Krupának, akit meghívott egy egri látogatásra. Az egri városvezető részt vett a „Világ Igazai”, Henryk Sławik és id. Antall József előtt tisztelgő emlékmű avatásán is a Nemzetközi Kongresszusi Központ előtti téren. Mint elhangzott: a két férfi bátorságával, hősies küzdelmével a II. világháborúban számos emberi életet mentett meg, rengeteget tettek a lengyel kultúra és oktatás fenntartásáért.

A Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából rendezett eseményeken díszvendégként vett részt Dr. Ternyák Csaba egri érsek, aki Wiktor Skworc helyi érsekkel közösen celebrálta az ünnepi szentmisét. A két államfő, Bronisław Komorowski és Áder János ünnepi beszédei a Lengyel Rádió Zenekarának impozáns központjában megrendezett díszünnepségen hangzottak el. Az eseményt a katowicei székhelyű szimfonikus zenekar színvonalas koncertje zárta.


„Mindig tiszteltük egymás hősiességét, mindig megajándékoztuk egymást a megértéssel. Megértettük, és a magunk módján folytattuk egymás forradalmait” – emelte ki beszédében Áder János, hazánk köztársasági elnöke. Bronisław Komorowski lengyel államfő idézte a lengyel Wallenbergként is emlegetett Henryk Sławik búcsúszavait, amikor Antalltól búcsúzva azt mondta, így fizet Lengyelország. Ezzel arra utalt, hogy a Gestapo kínzásai ellenére nem vallott barátja ellen, megmentve annak életét. „Szeretnénk örökre megjegyezni ezeket a szavakat. Van okunk a hálára, van okunk egymásnak köszönetet mondani, van mire büszkének lennünk a kölcsönös kapcsolatokban. Ez felelősséget jelent a jelen és a jövő számára”.

„Az ünnepnap előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. A két köztársasági elnök aláírta a Győri nyilatkozat elnevezésű dokumentumot, s ugyanekkor tartották meg a magyarországi és lengyelországi testvérvárosok, települések találkozóját is.
A találkozó után több szervezet és együttműködő önkormányzat javasolta a barátság napjának megrendezését. Az Európában példa nélkül álló kezdeményezésre az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. A lengyel szejm ugyanebből a megfontolásból néhány nappal később, 2007. március 16-i határozatában nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává.” (Forrás: MTI)

Címkék: hírek Eger, info Eger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.