Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 08. 14:23, kedd | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Ígéretes gyógyszer a Huntington-kór kezelésére

Ígéretes gyógyszer a Huntington-kór kezelésére

A kutatók egy jelentésben tudatták a nyilvánossággal, hogy a pridopidin nevű hatóanyag az általuk elvégzett kísérletek során ígéretes kezelési alternatívának tűnt a Huntington-kórban szenvedő betegek számára.

Így ez a szer lehet az első, amellyel szinten tartható a progresszív mozgászavar.

A Huntington-kór egy genetikai betegség, amely következtében a páciens fokozatosan veszíti el kontrollját saját izmai felett - ennek oka a dopamin nevű vegyület szintjének instabilitása. Jelenleg egyetlen gyógyszer engedélyezett az állapot kezelésére, ez azonban csupán az önkéntelen mozgásokat kezeli, és nagyon súlyos mellékhatásai vannak - írja a The Lancet Neurology.

A klinikai vizsgálatok során azonban spanyol kutatók rátaláltak egy olyan szerre, amely jóval ígéretesebbnek tűnik. Ez a pridopidin, amelyet a vizsgálatok alatt a betegek 6 hónapon át szedtek. A szer ez idő alatt szabályozta a dopamintermelést, amelynek köszönhetően jelentős javulás volt megfigyelhető a szem és a kéz mozgásában, a testtartásban és az egyensúlyban, és csökkent a disztónia is.

A javulás ráadásul a gyógyszert szedő páciensek 70 százalékánál jelentős volt, ami már nagyon jó eredménynek számít, a mellékhatásokat pedig ugyanolyan mértékben tapasztalták, mint a kontrollcsoport tagjai, akik placebót kaptak 6 hónapon át. Az egyetlen negatívum, amelyet a kritikusok felhoztak, hogy a pridopidin sem a kór kiváltó okát kezeli.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.