Hírek
2014. Április 19. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Génmutáció miatt okoznak rákot a feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok gyakori fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát legalábbis azoknál, akik hordozzák az erre hajlamosító speciális gént.
A legnagyobb húsfogyasztóknak kétszer nagyobb a kockázatuk a betegség kialakulására összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés feldolgozott hústerméket fogyasztanak - írja a The Telegraph.
Már régóta ismert, hogy a feldolgozott húsok - kolbász, bacon, felvágottak - növelik a bélrák kockázatát, a mostani tanulmány azonban rámutatott annak genetikai hátterére is. A vizsgálat keretében 18 ezer, 10 különböző étrendet követő személytől gyűjtöttek adatot.
A húsfogyasztás mennyisége alapján a résztvevőket négy csoportra osztották. Megállapították, hogy azoknak, akiknél fennáll az rs4143094 nevű génmutáció, a nagyobb mértékű húsfogyasztás 39 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök és rostok fogyasztása csökkenti a daganatos betegség rizikófaktorát.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld
Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő
2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld
EMBERTELEN PODCAST
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld
Napos, száraz idő várható a jövő első felében
Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.
2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld
Az ötös lottó nyerőszámai
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: