Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felmentettek egy székesfehérvári dohányboltot bombafenyegetéssel kirabló férfit

Felmentettek egy székesfehérvári dohányboltot bombafenyegetéssel kirabló férfit

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon - nem jogerősen - felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron

- közölte a Székesfehérvári Törvényszék az MTI-vel. A vádirat szerint a férfit egy rendbeli rablással és két rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolták.

A bíróság a közleményében azt írta: a Székesfehérvári Járásbíróság a vádlott felmentését azzal indokolta, hogy a büntetőeljárás során beszerzett igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján a férfi a cselekmények elkövetése idején kóros elmeállapotú volt, amely képtelenné tette őt a cselekményei következményeinek felismerésére.

A bíróság megállapította továbbá, hogy jelenleg nem kell tartani attól, hogy a vádlott személy elleni erőszakos, vagy közveszélyt okozó, büntetendő cselekményt fog elkövetni, így kényszergyógykezelésének elrendelése nem indokolt.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség fellebbezett.

A megállapított tényállás szerint a vádlottnak készpénzre volt szüksége, ezért bombának látszó tárgyat készített, amit táskájában rejtett el, majd a nemzeti dohányboltban a pultra helyezte és megfenyegette a pénztárost, hogy felrobbantja az üzletet, amennyiben nem adja át a napi bevételt. A sértett a kasszában lévő 96 ezer forintot átadta a vádlottnak.

A rablást észlelve két tanú a vádlott nyomába eredt, őket is a bomba felrobbantásával fenyegette, ennek ellenére egy társasház lépcsőházában elfogták. A férfi fenyegetése miatt a rendőrség a lépcsőház lakóit kitelepítette.

A vádlott a kihallgatáskor valótlanul azt állította, hogy egy intézmény szellőzőnyílásában további bombát rejtett el, ám ezt a kihallgatása során visszavonta. Az általa megjelölt épületet két bombakutató átvizsgálta, ott robbanószert nem találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.