Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felfedezték az őssejt-kilökődés leküzdésének módját

Felfedezték az őssejt-kilökődés leküzdésének módját

Az embrionális őssejteknek megvan az a képességük, hogy bármilyen más emberi sejtekké átalakuljanak, így számos betegség, például a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség gyógyítására is alkalmas lehet. Egy kulcsfontosságú probléma akad csupán: az immunrendszer gyakran kilöki az embrionális őssejteket. A kutatók most felfedezték a probléma leküzdésének módját - számol be a Fox News.

A San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatói úgy tűnik most megtalálták a módját annak, hogy az emberi szervezet ne lökje ki az embrionális őssejtet, amely számtalan betegség gyógymódja lehet.

Egereken végzett kutatásuk során a szakemberek kimutatták, hogy egy molekulákból összetevődő egyedülálló kombinációval képesek elnyomni az immunrendszer azon válaszát, amely elkezdi felvenni a harcot az őssejtekkel szemben.

A szakemberek tulajdonképpen az immunrendszer elnyomásának egy általános módját alkalmazták, amelyet szervátültetések során is hasznosítani lehet az új szerv kilökődésének megakadályozására.

Az embrionális őssejtekre az immunrendszer ugyanis idegen 'testként' tekint, ezért támadást indít ellene. Az immunszupresszív gyógyszerek alkalmazása rövid távon hasznos lehet, de az őssejtek esetében hosszú távon kellene alkalmazni, ami viszont megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.

A probléma megoldásának kitalálására a kutatók immunhiányos állapotú egereken kísérleteztek, úgy hogy embrionális őssejteket injektáltak a szervezetükbe. Ezt követően különböző immunszupresszív módszereket teszteltek rajtuk. Azt találták, hogy a CTLA4-lg nevű szer és a PD-L1 nevű protein kombinációja sikeresen óvta meg az őssejteket a kilökődéstől.

A hatóanyag-kombináció sikerességén felbuzdulva a szakemberek a következő lépésben - még az emberi kísérletek előtt - majmokon szeretnék tesztelni annak eredményességét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.