Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Július 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, amivel megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződési rendszer

- mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elnök ismertette, hogy a törvénymódosítással csökken a söripari multik piackorlátozó tevékenysége és hasonlóan a cseh, német, belga és más európai társaikhoz, biztosítva lesz a magyar kisüzemek számára, hogy termékeiket a vendéglátóhelyeken szabadon értékesítsék.

A kisüzemi sörfőzdék piaci részesedése a teljes magyar sörpiacon 200 ezer hektoliterrel jelenleg 3 százalékot tesz ki, amely az intézkedésnek köszönhetően másfél éven belül 5-6 százalékra nőhet. A teljes magyarországi sörpiac termelése mintegy 6,3 millió hektoliter, ebből 9 százalékos részesedése van a csapolt sörnek - tette hozzá.

Gyenge Zsolt kifejtette, hogy a kormány ezen 1500 embert foglalkoztató, főleg családi vállalkozásokból álló, jelentős technológiai háttérrel rendelkező szektornak két lépcsőben nyújtott segítséget: első körben még márciusban, amikor bekerülhettek abba a kedvezményezetti körbe, amelyben a vendéglátás és a szállodaipar is tartozott, így ők is mentesültek a járulékok fizetése alól.

A koronavírus-járvány korlátozásai miatt összeomlott a kisüzemi sörök piaca, amelynek átvészelésében jelentős segítséget jelent a törvénymódosítás. Eszerint az életbe lépéstől számítva csak olyan szerződést köthetnek a multi sörgyárak a vendéglátósokkal, amely alapján legalább 20 százaléknyi kisüzemi csapolt sört is kell tartaniuk.

A köztársasági elnök által a törvénymódosítás aláírását követően már nem köthető a régi feltételekkel szerződés, illetve a törvény szerint 2021. július 31-ig maradhatnak érvényben azok a szerződések, amelyek jelenleg élnek a nagy sörgyártók és a vendéglátóhelyek között - fűzte hozzá.

Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde tulajdonosa hozzátette, hogy a törvénymódosításnak köszönhetően lehetőség van a regionális sörmárkák előtérbe kerülésére is. Közel 100 kisüzemi sörfőzde működik jelenleg Magyarországon.

Gyenge Zsolt kitért arra is, hogy a jövőben törekszenek a hazai komlótermesztés felélesztésére, emellett a Pénzügyminisztériumnál (PM) szorgalmazzák a csapolt sör általános forgalmi adójának (áfa) mérséklését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;