Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 01. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 240 millió forint összértékű segélyprogramjának részét képezi az a Kolontár területére tervezett környezetvédelmi tanösvény.

Amit 2011. október 4-én, a vörösiszap-katasztrófa egy éves évfordulójának alkalmából kezdenek kiépíteni. A munkálatok elején egy emlékhelyet is felavat a karitatív szervezet.

A tanösvény építése többes céllal kezdődött meg. Egyrészt emléket szeretne állítani a katasztrófa pusztításának és súlyos következményeinek, szemléletformáló céllal felhívni a figyelmet az ember és a környezet kapcsolatának fontos aspektusaira, a közös felelősségre, s így tanulságul szolgálni az utókornak a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében.

A létesítmény egy fogadóépülettel és több stációval (például a katasztrófa képeit bemutató galéria egy meghagyott károsult pajtában) várja majd az érdeklődőket, turistákat, s nem utolsó sorban az iskolás korosztályt, akik akár osztálykirándulás vagy rendhagyó tanóra keretében érkeznek oda. Az alapinformációkat többnyelvű kisfilm és interaktív, audiovizuális szemléletformáló eszközök nyújtják, a tematikát pedig kilenc további állomás dolgozza föl többek kötött az emlékezés, az ember és környezete kapcsolata, személyes felelősségünk, s az elkerülhető természeti károk témakörében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa óta eltelt egy évben közel negyedmilliárd forint értékben nyújtott segítséget a vörösiszap katasztrófa károsultjainak. Elsődleges segélyezési területe a humanitárius szervezetek közti koordináció értelmében Kolontárra összpontosult. Itt a gyorssegélyezés mellett kiemelten kezelte a magánszemélyek támogatását, de nagy hangsúlyt helyezett a közösségi és fejlesztési projektekre is. Folyamatban lévő munkái közé tartozik a művelődési ház felújításában való részvétel, a kolontári orvosi rendelő modernizálása és a tanösvény megépítése.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.