Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 25. 08:48, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák

Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák

Megkezdődtek az őszi betakarítási munkák, a július-augusztusi aszály miatt még bizonytalanok a terméseredmények, de a belföldi ellátás biztosított lesz

- mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Betakarítási koordinációs bizottság pénteki budapesti ülése után.

Feldman Zsolt ismertette: csaknem 1,8 millió hektáron történik a növényi kultúrák betakarítása. A nyári száraz idő miatt a gazdálkodók 328 ezer hektáron jelentettek aszálykárt.

Megindultak az őszi vetések is, a gazdálkodók 1 millió 571 ezer hektáron terveznek vetni, a száraz idő nagyon megnehezíti a munkákat - közölte.

Feldman Zsolt példaként említette, hogy repcét 210 ezer hektáron vetnének, ami negyedével kevesebb a korábbinál.

A tervek szerint őszi búza 960 ezer, őszi árpa pedig 260 ezer hektáron kerülne a földbe - ismertette.

A szántóföldi növénytermesztés szempontjából az aszály mellett komoly gondot jelent a termelési költségek jelentős emelkedése. A kialakult takarmányárak alapvetően befolyásolják az állattenyésztés helyzetét; ezt az áremelkedést jelenleg a fogyasztók nem érzékelik, a hazai mezőgazdasági termelők és a hazai feldolgozóipar egyelőre "elnyeli" ezeket a költségeket - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy a magas árszintek nem hazai sajátosságok, az európai, illetve a világpiacon is hasonlóak a trendek.

Feldman Zsolt fontos célnak nevezte, hogy az állattartók számára a megfelelő mennyiségű takarmánynövény elérhető maradjon a következő időszakban is. Kiemelte, hogy ebben nem látnak kockázatot, a szükséges takarmány rendelkezésre áll majd az országban.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a napraforgó betakarítása áll a legjobban, várhatóan kevesebb lesz a termés, mint az elmúlt években, de elegendő lesz, és exportra is jut.

Az áremelkedések kapcsán a szervezet elnöke jelezte, hogy a nitrogénműtrágya ára például több mint kétszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Az emelkedő költségek beépülnek majd az árakba, megváltoztatják a szántóföldi növénytermesztés költségszerkezetét, és a jövedelmezőségben is komoly változásokat okozhatnak - fejtette ki.

Petőházi Tamás szintén elsődlegesnek nevezte a hazai felhasználás biztosítását, mint mondta, a kisebb termés miatt az export csökkenni fog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.