Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Március 17. 20:10, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Elfogadta a halálba segítő elaltatás engedélyezéséről szóló törvénytervezetet a francia nemzetgyűlés

Elfogadta a halálba segítő elaltatás engedélyezéséről szóló törvénytervezetet a francia nemzetgyűlés

Nagy többséggel elfogadta kedden a halálba segítő elaltatás engedélyezéséről szóló törvénytervezetet a francia nemzetgyűlés, amelyet a kormányzó szocialisták és a jobboldali ellenzék együtt terjesztett be.

A javaslatot 436 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 83 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.
A szöveg alapján a jövőben a jobban tekintetbe kell venni a gyógyíthatatlan betegeknek a halálba segítésre vonatkozó kérését, de a törvény továbbra sem ad lehetőséget az eutanáziára. Jogot biztosít viszont a végstádiumban lévő gyógyíthatatlan betegek számára a halál beálltáig a "mély és folyamatos nyugtatókezelésre", azaz a lassú elaltatásra, amennyiben a beteg az ez iránti óhaját előzetesen kifejezi.
Ez a jog pedig egy újfajta kötelezettséget jelent az orvosok számára: amennyiben egy gyógyíthatatlan beteg előzetesen visszautasítja az életben tartásra szolgáló kezeléseket, azt az orvosnak minden esetben tiszteletben kell tartania. Ez a fajta betegjog eddig nem létezett.
A szavazást egy kisebb incidens zavarta meg: ismeretlenek szórólapokat szórtak a tribünről a kormánypárti képviselőkre, amelyen "Nem az eutanáziára" és "Ellenállás" felirat volt olvasható.
Francois Hollande államfő a 2012-es elnökválasztási kampányában ígértet tett arra, hogy módosítani fogja a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényt, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy leállítsák a kezelést és a beteget "hagyják meghalni", az orvosi közreműködéssel történő eutanáziát ugyanakkor nem engedélyezi.
Az új törvénytervezetet, amelyről még a szenátusnak is szavaznia kell, a kilenc évvel ezelőtti jogszabály megalkotója, Jean Leonetti jobboldali képviselő Alain Claeys szocialista képviselőtársával együtt készítette el.
A javaslat lényege, hogy a gyógyíthatatlan betegek esetében olyan nyugtatók beadására lehetőséget teremt, amelyekkel "lerövidíthető az élet".
Egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 96 százaléka támogatja az altató kezelés alkalmazását abban az esetben, ha azt előzetesen kéri a beteg, de 88 százalék akkor is engedélyezné, ha arról csak az orvosok határozhatnának egy döntésképtelen helyzetbe került beteg esetében.
A franciáknak egyébként nyolcvan százaléka az eutanázia engedélyezését is támogatja a felmérés szerint. Annak ellenére, hogy a nagy erkölcsi kérdésekben állást foglaló és a politikusoknak tanácsokkal szolgáló ügynevezett etikai konzultatív nemzeti bizottság ősszel arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdésben nagyon megosztott a társadalom.
Az elfogadott szöveg nagy vitákat váltott ki a vallási vezetők és a szakértők körében, de a homoszexuális párok házasságának engedélyezésével ellentétben nem vitt tömegeket az utcára. A baloldal egy része sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "frusztráló és félénk" kompromisszumos megoldás született azzal, hogy "az orvosi segítséggel történő meghalás" engedélyezését nem vették be a szövegbe.
Az eutanázia csak három európai országban, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett, de Svájcban például lehetőség van a halálba segítés azon formájára, amikor a beteg orvosi segítséggel lesz öngyilkos, azaz az orvos által előkészített halálos adagolású gyógyszert vesz be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni