Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Éledezik a hazai lakáshitelpiac

Éledezik a hazai lakáshitelpiac

Tavaly az első tíz hónapban 122 milliárd forintnyi új, forint lakáshitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók. Ez ugyan jelentős elmaradást jelent a 2012-es 185 milliárd forinthoz képest, ám a végtörlesztés nagyjából 80 milliárdos hatását kiszűrve 15-20 százalékos bővülés mutatkozik 2012 azonos időszakához képest - írja a Világgazdaság a magyar jegybank adataira hivatkozva.

A 12,2 milliárdos, átlagos havi kihelyezés ugyanakkor még nem elég forradalmi változások elindításához a piacon: biztató ugyanakkor, hogy a szeptemberi és októberi hónap egyenként hozzávetőlegesen 15 milliárd forintnyi új kihelyezést hozott.

Az élénkülésnek több oka is lehet: a legfontosabb, hogy mind a piaci, mind az állami támogatás mellett nyújtott konstrukciók igen kedvező kondíciók mellett vehetők igénybe, amely a lakáscélú beruházást fontolgató háztartások egy részét már cselekvésre ösztönözheti. A másik, a konszolidáció irányába mutató körülmény az elmúlt négy-öt évben felhalmozódott halasztott kereslet lehet, amelynek kedveznek a változatlanul nyomott ingatlanárak is. Emellett a lakás-takarékpénztári szektor is aktívabb szerepet játszik az új hitelek kihelyezésében, amelynek részben a korábbinál rugalmasabb szabályozás az oka.

Ezzel együtt a jelenlegi élénkülés még nem elég az állomány olvadásának megállításához: a jegybank statisztikái szerint 2013 októberének végén összesen 3350,5 milliárd forintnyi lakáshitel volt a háztartásoknál, amely több éves mélypont, és 4,9 százalékos elmaradást jelent a bázisidőszaki adathoz képest. És bár a 2012 októberi állomány még 20,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ott is figyelembe kell venni a végtörlesztés torzító hatását.

Az idei év a várakozások szerint további élénkülést hozhat a piacon. Az Otthon Centrum Hitel Center prognózisa szerint a hitelfeltételek 2014-ben bizonyos szegmensben tovább javulnak. A kondíciók javuló trendje sokkal inkább a jó jövedelmű, és a prémium szegmenshez tartozó ügyfelek kondícióinak további csökkenésében mutatkozik, de a kamatcsökkenést minden ügyfél érzi majd.

A hitelhez jutás általános feltételeiben azonban az OCHC nem vár lényeges változást. Ez érinti a bonitás vizsgálatot is, amiben nem várható érdemi változás, de a bankok belső feltételei továbbra is javuló tendenciát mutathatnak.

A volumen az OCHC előrejelzése szerint nagy valószínűséggel 10 százalékkal nő 2014-ben, a tavalyi évhez viszonyítva. Mivel a piaci kamatok bizonyos esetekben már most a kamattámogatott hitelek kamat szintje alatt vannak, elképzelhető, hogy a támogatási rendszert át kell gondolni, úgy, hogy az kövesse a piaci trendet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk