Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egységesítik a kórházi szakellátást

Egységesítik a kórházi szakellátást

A betegellátás javításának érdekében új minőségbiztosítási programot indított útjára a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, több egyetemmel és az egészségügyi államtitkársággal együttműködve. A projekt egységes alapelvek mentén átláthatóbbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tenné az egészségügyi szakellátást - írja a Magyar Hírlap.

Az erről szóló szerződést pénteken írták alá a projekt kidolgozásában közreműködő egyetemek és ágazati szereplők képviselői, a folyamat irányítójaként a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója, Török Krisztina és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

„A minőségbiztosítási projekt célja egy olyan egységes felülvizsgálati rendszer létrehozása, ami elsősorban a betegekre koncentrál, a kórházakban pedig ugyanolyan gazdasági elvek és irányítás mellett átláthatóbb és eredményesebb működést biztosít” – mondta Szócska Miklós. Az államtitkár kiemelte, érdemes az ágazatban zajló folyamatokat összességében figyelni, hiszen nem befoltozzák a rendszer hiányosságait, hanem tudatosan építkeznek és haladnak egy minőségibb rendszer felé. Kifejtette, sok helyen azt lehet tapasztalni, hogy hasonló feltételek mellett eltérő a betegellátás, mivel az orvosok és szakdolgozók nem egységes szakmai protokoll alapján dolgoznak. Hozzátette, a csaknem egymilliárd forintos, két évre szóló akkreditációs program éppen ezen szeretne változtatni.

Török Krisztina hangsúlyozta, a kidolgozás alatt álló rendszerben nem cél, hogy a kórházak dolgozóira pluszterheket rakjanak, ugyanakkor fontos az intézményvezetők elkötelezettsége. Kiemelte, a rendelkezésre álló forrásból negyven-ötven ellátóegységben valósulhat meg a program, amiben egyébként nem kötelező részt venni. „Magyarországon eddig is működtek különböző minőségbiztosítási rendszerek, ám ezek túl általános alapelveket fogalmaztak meg, de legfőképpen nem tartalmaztak konkrét betegbiztonsági elemeket. Ezzel szemben a most aláírt, kidolgozás alatt álló rendszer az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét eredményesebbé és hatékonyabbá teszi, tehát globálisan javulhat az ellátás minősége” – taglalta a GYEMSZI főigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.