Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 27. 19:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Egy összegben, időarányosan fizetik a pedagógusok béren kívüli juttatásait

Egy összegben, időarányosan fizetik a pedagógusok béren kívüli juttatásait

Egy összegben és időarányosan kapják meg azok a pedagógusok a béren kívüli juttatást, akik ebben az előző tanévben is részesültek - közölte Marekné Pintér Aranka az MTI-vel, a pedagógus szakszervezetek hétfői megszólalására reagálva.

Kiemelte: több félreértés is van a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) hétfői közlésében, az ugyanis egy korábbi verzióról, az Erzsébet-utalványról szól. Ez azonban már nincs napirenden - rögzítette.
Az elnök megerősítette a Klik pénteki tájékoztatóját, amely szerint egy összegben fizetik ki a béren kívüli juttatás időarányos részét azoknak, akik tavaly kaptak ilyet. A teljes keretösszeg 5,5 milliárd forint, ennek a nyolctizenkettedét utalják majd ki, és nem Erzsébet utalványban, hanem készpénzben - fejtette ki.
Hozzátette: ez egy adható juttatás, és az a cél, hogy "a tavalyi jövedelemcsökkenést elkerüljék." Nem akar senki diszkriminálni, azt akarják elérni, hogy amit eddig megkaptak az érintettek, azt az átmeneti évben is megkapják - szögezte le.
Marekné Pintér Aranka hangsúlyozta: ez egy átmeneti év. A következő tanévre új szabályozás várható.
Mendrey László, a PDSZ elnöke megalázónak nevezte a pedagógusoknak szánt béren kívüli juttatások összegét hétfői sajtótájékoztatóján.
A szakszervezeti vezető úgy látja, a Klik rosszul kezeli a kérdést, az országosan 5,5 milliárd forint értékben kifizetendő Erzsébet-utalványt ráadásul nem egyenlően osztják szét, amivel szerinte diszkriminálják és szegregálják a kevesebbet kapó tantestületeket.
Mint mondta, úgy számoltak, hogy azok a pedagógusok, akik tavaly is kaptak ilyen jellegű juttatást - ha nem veszik figyelembe az iskolákban dolgozó egyéb munkaerőt - 7639 forintot, akik viszont eddig nem kaptak, azok csak 1910 forintot kapnak havonta fejenként. Hangsúlyozta: ez szegregáció, amit a Klik nem tehet meg, ezenkívül a nem főállásúaknak nem is jár ez a juttatás.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése - amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek - eredménytelen maradt. Mint írták, a kormány nem biztosított fedezetet ahhoz, hogy az állami intézményfenntartó központ minden pedagógus munkakörben foglalkoztatottnak külön többletjuttatást adjon, elismerve ily módon a több erőfeszítést.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke május 10-én kérte arra a tárca vezetőjét, a kormány támogasson egy olyan megoldást, amely lehetővé tenné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), hogy a munkáltatói jogok gyakorlása keretében béren kívüli juttatást adjon mindazoknak a pedagógusoknak, akik a korábban, még az önkormányzatok által megkötött kollektív szerződések rendelkezései alapján nem részesülnének ilyen juttatásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.